понеділок, 12 грудня 2011 р.

Частина друга. Майбутнє, в справжній демократії, котре можна собі обрати.

Цей текст не створювався для того, щоб в чомусь вас переконувати, чи доводити. Якщо ви не погоджуєтеся з викладеними в ньому ідеями, якщо ці погляди вам неприємні, потрібно просто припинити читання та зайнятися тим, що вам здається більш вірним. Якщо ж ви прочитаєте все до кінця, ця інформація може виявиться вам корисною.


Платформа Відродження та Єднання

Частина друга.


Полтава 2011.


Зміст.

Передмова..................................................................................4
Глава 1. Територіально-Галузева Стратифікація.........................5
1.2.  Універсальна схема безпосереднього самоврядування ...........8
1.3. «Інститут Координаторів»........................................................9
ЗРК...............................................12
1.4.  Який варіант обрання найдостойніших КООРДИНАТОРІВ найбільш раціональний та справедливий?..................................................13
1.5. У випадку виборів Громадських (Вуличних) Координаторів........14
1.6. Галузеві  Координатори............................................15
1.7. Головні особливості роботи «Інституту Координаторів».......18
1.8. Підіб'ємо загальний підсумок ТГС.....................................20
1.9. МЕХАНІЗМ РЕАЛІЗАЦІЇ даного процесу дуже простий.............21
Глава 2.Навіщо Україні потрібна ТГС?........................................24
Глава 3. Будинок Громади шлях до справжньої демократії…………….................27
3.1. ЗАГАЛЬНА КОНЦЕПЦІЯ ПРОЕКТУ.................................29
3.2. Принципи будови та механізм функціонування ЄЦГР...........33
3.3. МЕХАНІЗМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ ПО ФОРМУВАННЮ ЄЦГР.....39
3.4. ГРОМАДСЬКА РАДА ЄЦГР - СКЛАД, БУДОВА, ОСНОВНА МЕТА, МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ ТА ПРИНЦИП ДІЯЛЬНОСТІ……………........41
СКЛАД ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ ЄЦГР………………………………………………43
3.5. ПРОГРАМО-РЕАЛІЗУЮЧІ ОРГАНИ (ПРО) ЄЦГР - ЦІЛІ, ЗАВДАННЯ ТА ПРИНЦИП ДІЯЛЬНОСТІ…………………………………………………………………….48
3.6. ПРАВОВІ ОСНОВИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ…………………………………..52
3.7. ЗАПЛАНОВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ ВСЬОГО КОМПЛЕКСНОГО ПРОЕКТУ ЄЦГР…………………………………………………………………..58
3.8. Принцип формування ЄЦГР…………………………………………..60
3.9. ЗАГАЛЬНИЙ ВИСНОВОК ДО ГЛАВИ…………………………………61
Глава 4.Навіщо Україні потрібна вертикаль ЄЦГР?............63
Глава 5. Вся модель системи по порядку……………………………69
Глава 6. Переворот взаємостосунків організованих громад, із політиками та політичними партіями, у новій в системі………………………….71
Глава 7. Механізм поетапного створення всієї Нової Системи, в існуючих реаліях………………………………………………….75
Глава 8. НЕР та ДНЕР………………………77
Глава 9. Робочий проект «Академія Вищого Державно-Громадського Управління та Керівництва - АВДГУК»……………………..78 
Глава 10. Модель виборів істинно Народного Президента та вищих посадовців до владної вертикалі………………………………80
Глава 11. СБГ та ЄСиДГК…………………………………………….83
Глава 12. Замість підсумку…………………………………………..88
Ідеологічні засади ПВЄ………………………………92

Майбутнє, в справжній демократії, котре можна собі обрати. Народовладдя.

Побудова та розвиток нового, більш ефективного суспільства може стати новою національною ідеєю України. Та країна, що першою збудує нову формацію, стане світовим лідером та створить своєму населенню найкращі умови життя та роботи.
    
    

    Тож, як подолати врешті-решт дев’ять головних перешкод на шляху розвитку України в майбутнє (про які йшла мова в ПВЄ Частина №1), якщо за 20 років не змогли їх подолати, а лише примножували? Як же посилити українську сильно ослаблену національну солідарність? Як створити у нас реальне громадянське суспільство? Як зробити, щоб влада була постійно під контролем виборців? Пустопорожніми обіцянками (як це роблять нинішні політичні партії) підчас виборчої кампанії? Рвати на собі сорочку, мовляв ми будемо кращими за інших та посадимо в крісла професіоналів-патріотів?
     Є величезна вірогідність, що таким обіцянкам народ скоро вже зовсім не віритиме! Тому проект, котрий треба показати народу, має бути більш вигідний виборцям, а не тим хто хоче прийти у владу, навіть в благих цілях. З погляду сьогоднішньої антинародної влади проект цей виглядатиме звісна річ повним безглуздям (і вони насміхатимуться над цими ідеями), адже він повністю відбирає можливість у сьогоднішнього політика, тобто олігархічної маріонетки, чинити антидержавні та антинародні вчинки, прикриваючись своїм статусом грабувати країну.
     Повертаючись назад до питання «ЯК???», можна дати лише одну єдину відповідь: - А лише одним шляхом, змінити всю систему, модель управління нашою державою, котра зараз далека від істинної демократії та увести у нашу політику новий тип лідерів. Модель управління державою, має бути такою де - організована громадськість виступає як реальна гілка влади, і у прямому сенсі приймає участь в управлінні своєю державою, починаючи із свого міста, зі своєї вулиці, за підтримки державної гілки влади, котра має бути під контролем «Народної гілки влади». Але НЕ треба помилково уявляти, що ПВЄ виступає за те тупе твердження ніби «будь-яка кухарка та доярка може керувати країною»!!!
     Тож мають бути створені такі умови, щоб кожен громадянин взяв на себе відповідальність, за те як він живе. Не в тому сенсі як зараз, коли влада кидає народ на проізволяще, а в тому що кожний громадянин має отримати реальне усвідомлення (підкріплене з верху), що ця держава для нього і що є інститути, органи та ліфти через котрі він може донести до найвищих посадовців свої погляди та попросити допомоги, реалізувати свій потенціал активного громадянина своєї місцевості.

Передмова.


     Якщо вести мову про справжню демократію, таку важливу для нас, то потрібно з'ясувати для початку умови її здійснення. На відміну від формальної демократії з якої псевдодемократи роблять якусь священною корову, на яку не можна зазіхнути, але яка ніякого реальної участі в управлінні суспільством громадянам вона не забезпечує. Ми повинні розглянути умови такої демократії, яка буде фактичною демократією, участь в управлінні суспільством при якій буде реальним.
     Що є першорядною умовою для фактичної участі в управлінні суспільством? Це умова - компетентність. Людина, яка погано розуміє суть завдань, що стоять перед суспільством погано орієнтується в суті проблем економіки. Ніякої фактичної участі в управлінні вона приймати не може. Можна дати народу хоч якісь формальні повноваження, аж до повноважень розстрілювати міністрів та президентів, але це нічого не дасть і на фактичний перехід влади в руки народу не вплине, доки народ не розбирається хоча б у суті основних питань державної політики. Ніякої демократії не може бути в суспільстві де громадяни приймають рішення ґрунтуючись на якихось суб'єктивних емоційних оцінках, на поверхневих враження, ведуться на ілюзії та популістські гасла.    
     Для того щоб справжня демократія могла бути здійснена, для того щоб до управління країною могли прийти не професійні політикани, не особи, що мають за спиною гори мішків з грошима, а люди, які насправді мають розумом, і відповідальність перед країною - таких в Україні не так вже й мало. Повинен бути створений механізм, який відкриває дорогу всім незалежно від приналежності до кланів чи еліт, але який тестує людей на компетентність, який змушує їх аргументовано та точно обґрунтовувати власну програму, розкривати шляхи вирішення проблем, доводити свою правоту у відкритій дискусії.
Друга умова здійснення демократії - зв'язок народу та влади. Це не такий штучний та формальний зв'язок, який є зараз. Цей зв’язок має бути всеосяжним і постійним, пов'язаним саме з тим, що народ в нормальному розсудливому суспільстві зайнятий вирішенням суспільно важливих завдань. Громадянин повинен розуміти зміст цих завдань, кожен повинен бачити зв'язок своєї повсякденній діяльності, тих завдань, які вирішує він особисто з реалізацією загальнонаціональних завдань та проектів.
      Ніяке завдання не може бути вирішена ефективно, якщо його планування і контроль за виконанням ведеться лише зверху! Країна може розвиватися успішно лише в одному випадку - коли основні ідеї, завдання поточного моменту, цілі, які стоять перед нацією усвідомлюються не тільки керівниками та чиновниками, але і всіма людьми, коли все просякнуто духом перетворень, коли люди здатні самі з власної ініціативи співвідносити свої дії з завданнями, що стоять перед країною, коли вони самі здатні виявляти ініціативу, коли вони самі не чекаючи ніяких команд зверху, здатні рухати процес у правильному напрямку. Історія показує, що видатні реформи не здійснюють адміністратори. Їх проводять люди, які здатні дати країні нові ідеї, нові орієнтири, захоплювати перспективою великих звершень.
      Отже, якщо сенс стоячих перед суспільством загальнонаціональних завдань не доведена ясно до рівня масової свідомості, ніякої демократії бути не може.
     І нарешті останнє - третя умова, що потрібно розглянути особливо та найбільш детально. Ця умова є самою найважливішою умовою здійснення будь-якої демократії, будь-якого механізму, призначеного для забезпечення участі громадян в управлінні країною… Без виконання цієї умови ніколи не можлива ніяка демократія! Це умова - необхідність всіх громадян держави приходити до спільної думки!  




Глава 1. Територіально-Галузева Стратифікація, головна концепція ПВЄ, як організація суспільства справжньої демократії.


1.1).   ТЕРИТОРІАЛЬНО-ГАЛУЗЕВА СТРАТИФІКАЦІЯ - як основа механізму безпосереднього самоврядування (або, як казали раніше, прямої демократії). А також - як основа висунення делегатів на Всенародне Віче (Конституційні Збори).

Механізм висунення делегатів «від народу» за принципом суто територіальних одиниць - є в корені помилковим. Бо він містить у собі всі пастки і механізми маніпулювання з боку тих сил, що впроваджуються в систему управління завдяки «політичної демократії». Тобто можливості «вільно обиратися» на будь-який рівень влади - будь-якому дурневі (злодієві, аферистові, шизофреніку), що має великі гроші - завдяки фінансовій підтримці тих, хто і вибирає, в реальності, таких «своїх бісових синів».

Вибори виключно за принципом територіальних одиниць не враховують реальних потреб, і проблем кожної галузі (сфери) соціально-економічного розвитку суспільних груп. А вони, у кожної з них - свої.

Крім того, обрання делегатів так як це є зараз - розривають зв'язок між «господарями»- виборцями та обраними «слугами». Бо влада Господаря - Народу повинна ґрунтуватися на силі ясно-розуміння трансформування його волі в конкретні заходи службовців від виконавчих структур. А це можливо тільки тоді, коли у господарів є робочий механізм прямого впливу та контролю за своїми слугами. Умовою ж та основою цього є когерентність проблем і завдань, їх рішення у конкретних територіально-галузевих одиниць. Іншими словами, щоб особистість стала силою, з якою виконавчій системі доведеться рахуватися, їй необхідна всебічна консолідація з однодумцями. Зрозуміло, що першоосновою однодумності, «атомом» первинної влади, є первинний територіально-галузевої колектив. Бо, якщо брати за основу тільки територіальний принцип - без соціально-галузевої структуризації, то на даному «первинному полі», виявляться гравці різних сфер соціальної свідомості. Причому, дуже часто, що мають протилежні інтереси та погляди на справедливість.

Нинішній принцип збирання голосів на свою користь, за допомогою обіцянок тих чи інших благ для загальної маси - нагадує роздачу цукеркових фантиків та обгорток - з обіцянкою дати внутрішній зміст після свого приходу до влади. Не будучи монолітною силою, Суспільство змушене, раз за разом, розчаровуватися у чергових пройдисвітах. Монолітність же притаманна тільки тим колективам, що мають консолідацію: за інтересами, у сфері діяльності, галузі розвитку, комунальному побуті, і т.д.

Щоб було ясно, наведемо такий приклад: Армія є могутньою силою, якщо вона має чітку структуризацію та стратифікацію: тобто коли, наприклад, лучники разом - одна група, мечоносці - інша, гармаші - третя, і т.д. Якщо ж всіх змішати в одну купу, а потім стратифікувати по ротах, батальйонах і т.д. - вийде не грізна сила, а озброєний збрід. Такою, отримавши команду до дії, кожен, виконуючи звичні йому дії, завдасть шкоди не стільки супротивнику, скільки самим собі. І тільки будучи структурованими за родами військ, і стратифікованими за рівнем розв'язуваних завдань - воїни стають боєздатними майстрами, а армія - злагодженої силою.

Схожим чином справа йде і з «народною армією», або виборцями. На сьогодні кожен виборчий округ, дільниця, є еклектичним конгломератом соціально-економічних, культурних і т.д. інтересів громадян, що проживають на даній території. Тут «все змішалося в купу - коні, люди та вози ...». Позбавлені можливості скласти свій список проблем і прийняти свою програму розвитку, галузі соціальних сфер позбавляються можливості стати силою - суб'єктом влади. А тому стають легкою здобиччю політичних стерв'ятників, що висмикують з різношерстої маси найбільш знедолених та обурених верств населення - щоб зробити свою ставку на їх уявної підтримки. З цією метою структуризація суспільних мас відбувається не за природо-галузевими ознаками, а за штучно-політичним. Так політика «розділяй по живому та володарюй в темну» приносить одним (простим людям) постійну скруту та злидні, а іншим (злодіям та аферистам) - реальну владу в Державі та особисті доходи. Так було до цих пір, і так влаштовувало частину «політичної національної еліти» що точно не має совісті та патріотизму, котра реально перетворюється на паразитарний клас в нашій країні! Але так більше не влаштовує решту Суспільства - мільйони та мільйони простих громадян - юридичних господарів Держави, вимушених постійно боротися за свої права - зі своїми ж слугами ...

Суспільству, для здобуття своєї реальної сили-влади, необхідна проста та ясна формула «прямого народовладдя». Тобто, сублімації вільної волі громадян - в практичний механізм професійного управління, і «господарського контролю» за ним, одночасно. Минаючи діючу систему «опосередкованого управління» - політичну надбудову, що дозволяє «окремим особистостям», обманним шляхом, захоплювати важелі управління, і всі ресурси в Державі.

Щоб реалізувати Конституційне право Народу, а отже, і кожної людини, реалізовувати свою ВЛАДУ ПРЯМО та БЕЗПОСЕРЕДНЬО - для ПВЄ розроблено дуже простий, але ефективний механізм.
Для цього пропонується, звичну вже для всіх «піраміду влади» перевернути основою вгору, а вершиною - вниз. І тепер вже Суспільство, в особі різноманітних громадських колективів-об'єднань, стає реальним Главою та розпорядником своєї Держави, і всього його Господарства - на всіх його рівнях та в усіх його сферах життєдіяльності.


Для здійснення реальної влади Народу необхідний повний ланцюжок прямих та зворотних зв'язків між конкретними територіально-галузевим одиницями - первинними колективами (районів-міст-областей-до загальнонаціонального рівня) і тими, хто реалізує їх волю в центрі та на місцях. А це можливо тільки у випадку універсальної схеми безпосереднього самоврядування:
 - Коли первинний територіально-галузевий колектив призначає свого Координатора (котрий за своєю функцією - не голова - а виконавчий директор), який і є прямим куратором виконавчих структур місцевої влади, але при цьому - повністю підлеглий особисто своєму територіально-галузевому колективу. Основна суть Координаторів в том - що вони являються Прямими Уповноваженими Народу (перед конкретним територіально-галузевим колективом) - і кожний в своїй галузі чи сфері - має чітко визначене (та обмежене його ж первинним колективом) право приймати рішення.
Тобто:
- Основним і фактичним ГЕНЕРАТОРОМ ВЛАДИ є Первинний Територіально-Галузевий Колектив, який реалізує владу своїх членів за допомогою каскадного принципу формування Рад Громадських Координаторів поточних рівнів (Див. СХЕМИ № 1).
- ВЛАДА КОЖНОГО реалізується через мережеву територіально-галузеву вертикаль соціально-економічних колективів - шляхом обрання «Відповідального - Координатора», який цілком і повністю відповідає перед своїм Первинним Колективом, за виконання дорученої йому, його колегами, завдання, проекту або програми.
- ПРОСУВАННЯ ДОСТОЙНИХ на керівні пости відбувається строго по ланцюжку, від рівня до рівня - під повним контролем Рад Первинних Колективів, які їх обирали. СТАТИ ПРЕЗИДЕНТОМ ЧИ ПРЕМЄР-МІНІСТРОМ У ЦІЙ СИСТЕМІ, НЕ ПОПРАЦЮВАВШИ  КООРДИНАТОРОМ - НЕ МОЖЛИВО!!! А це означає, що для аферистів зникає найменша можливість випадкового потрапляння в законодавчі або виконавчі органи будь-якого рівня.
- КООРДИНАТОР ПЕРВИННОГО КОЛЕКТИВУ (Ради декількох Первинних Колективів) є куратором діяльності депутата, який з колективом заключив діловий договір про консалтинг їх проекту (на 1-м Етапі). (Див.Главу7. Механізм поетапного створення всієї Нової Системи,
в існуючих реаліях). В подальшому, після організації системи підготовки кадрів нової формації Координатори стають, по своїй суті, прямими реалізаторами законодавчої ініціативи своїх колективів, починаючи від районного рівня і закінчуючи Вищою Радою Капітанів Товариства (Схема № 10).
- ФОРМУВАННЯ ГРОМАДСЬКИХ ПРОГРАМ РОЗВИТКУ здійснюється ламінарно (не змішуючись) - через когерентність одно-галузевих проектів - від Первинного колективу - до Центрального.
- ОРГАНОМ НАРОДОВЛАДДЯ є Єдиний Центр Громадського Розвитку (ЄЦГР), де з використанням інновацій у сфері інформаційних Інтернет-технологій - ВЛАДА та КОНТРОЛЬ Суспільства(Громади) в Системі Колективного СПІВ-керування ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ БЕЗПОСЕРЕДНЬО - в постійному режимі. (Див. СХЕМИ № 4).


Як зараз забезпечується система формування та реалізації програм розвитку Суспільства? - Люди, кожен поодинці, роздавали свої голоси (тобто делегували частинку своєї влади) направо та наліво - всім, хто вмів барвисто говорити, і багато обіцяти. І вже заручившись критичною масою таких голосів «переміг», депутат або політичний діяч, знаходив всю повноту влади - відразу стаючи вже КОМАНДИРОМ тих, хто й вибрав його «на свою голову» ...
Але хіба не зрозуміло, що чим більше «громада-колектив» - тим менше шансів знати всі таємниці кандидата в «начальники», його реальні інтереси, задуми та здібності. Адже це можуть знати тільки ті, хто знаходиться з ним постійно поруч - «з'ївши з ним не один пуд солі». І потім, Громада сьогодні стає вже не «детсадовським колективом», якому потрібен «начальник-вихователь». Суспільство сьогодні - це співтовариство рівноправних, і в тій чи іншій мірі, освічених громадян, які мають свої законні інтереси та погляди на способи реалізації своєї праці, і власного розвитку.

Який же тип лідерів необхідний сьогоднішнього Суспільству? - Сьогодні йому потрібний не «командир», обраний наосліп та скопом - під шумок, під прикриттям красивих гасел та політичних баталій, а фактично куплений (або взяті в оренду) фінансово-олігархічними та політико-економічними кланами.
Сьогодні наше Суспільство вже майже здатне, але за 5-10 років буде цілковито спроможне, усвідомлено призначати своїх КООРДИНАТОРІВ, делегуючи їм не владу, а ставлячи за обов'язок реалізувати те або інше рішення, проект чи програму.
Причому призначати їх у своїх колективах, де їх знають як «облуплених» - встановивши жорстку систему контролю та відповідальності за їх діями.


1.2).  Універсальна схема безпосереднього самоврядування - пояснюється (коротко) так:
- Будь-який первинний громадський колектив (організацію, заводу,школи, лікарні чи мешканців вулиці, багатоквартирного будинку), що має, своїм завданням чи бажанням - розвиток будь-якого напрямку своєї діяльності, сфери галузі (розвиток благоустрою та модернізацію житлових комунікацій, інфраструктури, своєї вулиці чи району). Природно, що це має бути не менше трьох осіб (група). Але якщо на заводі - тисячі, то все одно від нього буде ОДИН Координатор. Тобто він один буде представляти весь колектив - а не якісь осередки.

     На спеціальних зборах, первинним колективом підприємства (громадою вулиці), приймається рішення про просування та реалізації будь-якого свого проекту або програми, що до розвитку чи усунення проблем своєї галузі, сфери (громади). З цією метою, у своєму середовищі первинного колективу підприємства (громади вулиці), визначається найвідповідальніший, духовно-моральний та освічений представник, якому і ДОРУЧАЄТЬСЯ виконати волю даного колективу. Його називають КООРДИНАТОР.

Універсальна схема ТГС образно виглядає так:
дивись в додатку СХЕМА №1. «ОБРАЗНА СХЕМА НАРОДОВЛАДДЯ» (ЗАГАЛЬНИЙ ПРИНЦИП РЕАЛІЗАЦІЇ СУСПІЛСЬТВОМ СВОГО КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА НА ПРЯМЕ УПРАВЛІННЯ ТА КОНТРОЛЬ).

    Тобто при рівних правах у своєму колективі (наприклад, як у футбольній команді), на КООРДИНАТОРА покладається капітанська обов'язок вести переговори та представляти інтереси своєї організації серед інших учасників суспільної взаємодії.
     Таким чином, кращий з кращих членів колективу стає ЙОГО ВІДПОВІДАЛЬНИМ КООРДИНАТОРОМ, реалізуючи інтереси і волю (владу) кожного учасника цієї групи людей, і будучи повністю перед ними відповідальним за всі свої вчинки та дії в рамках виконання поставлених перед ним завдань, і цілей.    
Дивись в додатку схему №2 «Проста схема будови ТГС, на рівні міста».



1.3).    В державі на Конституційному рівні має бути легалізований та детально прописаний так званий - «Інститут Координаторів». Координатори мають бути всього двох видів: Галузевий та Громадський (Вуличний) Координатор.

Навіщо це (Інститут Координаторів) взагалі:  

- Часто Президент чи Прем’єр отримують не вірну, або не зовсім вірну інформацію, про ту чи іншу проблему громадян - тому що діє так званий «ефект короля». Короля, що живе в золотому палаці, із розкішними садами та думає, що так само живуть всі його громадяни (або навіть просто не замислюється про це).

Чому ж так трапляється???

Причина №1 - це те що державний лад країни не передбачає (хіба що тільки на папері) владу та контроль Народу, в країні та над її чиновниками.

Причина №2 - це те що інформація до вищих державних посадовців йде по ланцюгу чиновників, з нижніх до верхніх… А кожен з них намагається захистити свої власні інтереси, своє крісло…

Так було, і так буде завжди, в будь-якій системі, якщо тільки не буде створено нову більш ефективнішу модель (систему), котра буде не декларувати владу Народу в країні а реально виконувати, а також заповнить прогалини та виправить недоліки, так званого чиновницького ланцюга. А також змусить чиновників працювати більш ефективніше, раз і назавжди.
    
    Галузевий Координатор це - працівник, спеціаліст, своєї галузі, котрого обирається із свого числа будь-яким первинним колективом, або групою колективів споріднених галузей (заводу; школи; ВУЗу; лікарні, або місцевого об’єднання малих підприємців). Саме колектив керує власно обраним Координатором, а не директор чи рада директорів підприємства, котра немає ніякого права на керування ним.
Громадський (Вуличний) Координатор це - громадсько-активний мешканець свого міста чи вулиці. Можливо член громадської організації, з освітою менеджера чи соціального працівника, можливо колишній працівник житлово-комунальної сфери, але це не принципово. Громадський  координатор це - перш за все громадсько-активний мешканець свого міста. Обирають свого Громадського (Вуличного) Координатора міні місцевою Громадою (мешканці вулиці), щоб він представляв та просував її соціальні та інші інтереси, як на місцевому та і на загально державному рівні. Найменшою територіальною громадою є вулиця чи провулок.
     Галузевий Координатор - ЦЕ ПОСТІЙНИЙ ОНЛАЙН «ТЕЛЕМІСТ», В ОБИДВА БОКИ ОДНОЧАСНО, ПРИМЄРА ТА ПРОФІЛЬНОГО МІНІСТРА З ПРАЦІВНИКАМИ ДАНОЇ ГАЛУЗІ. Галузевий Координатор несе чисту потрібну інформацію, від Народу (первинному колективу) до Прем’єра та профільного міністра, обходячи не чистих на руку чиновників. А також несе Народові (первинному колективу), від вищих чиновників віддзеркалення їх прохань та пропозицій, без затрат часу та зайвої чиновницької демагогії та очікування передвиборчих подачок!
     Галузевий Координатор - має обов’язок:
Турбуватися про соціальні проблеми свого первинного галузевого колективу, що його обрав, через призму вирішення проблем своєї галузі. Виконувати волю свого колективу - поглиблювати проекти розвитку своєї галузі (свого заводу; школи; ВУЗу; лікарні, або місцевого об’єднання малих підприємців), має залучати увагу місцевої влади до проблем галузі. Підтримувати постійний зв'язок з профільним міністром та найвищих державних посадовців через систему Рад Координаторів даної галузі.
    
    Громадський (Вуличний) Координатор - ЦЕ ПОСТІЙНИЙ ОНЛАЙН «ТЕЛЕМІСТ» ПРЕЗИДЕНТА ЧИ ПРИМЄРА З ПРОСТИМ НАРОДОМ, В ОБИДВА БОКИ ОДНОЧАСНО. Громадський Координатор несе чисту потрібну інформацію, від Народу (первинному колективу) до Прем’єра та Президента, обходячи не чистих на руку чиновників. А також несе Народові (первинному колективу), від вищих чиновників віддзеркалення їх прохань та пропозицій, без затрат часу та зайвої чиновницької демагогії та очікування передвиборчих подачок!
      Громадський Координатор - має обов’язок турбуватися про проблеми свого первинного колективу (тобто міні громади - мешканці вулиць що його обрала) викривати та відкрито повідомляти про них по спеціальним каналам Координаторів, до вищих державних посадовців, а також в ЗМІ.
     Проблем котрі він має вирішити Громадський Координатор - це  проекти розвитку вулиць та їх будинків - підведення (ремонт) до них необхідних комунікацій, будівництво парків чи дитячих майданчиків. А також ряд інші важливих існуючих соціальних та житлово-комунальних проблем, мешканців даної міні Громади. Координатор є НАЧАЛЬНИКОМ-КОМАНДИРОМ для виконавчого колективу (чиновників), найнятого для його допомоги в реалізації доручених йому завдання.

(Див. про це Главу № 6. Переворот взаємостосунків організованих громад, із політиками та політичними партіями, у новій в системі).

     Зв’язок (Громадського та Галузевого) Координаторів з первинним колективом, що його обрав та з профільним міністром даної галузі чи сфери, має бути НЕ підзвітний, а ні Прем’єру, а ні самому Президентові Держави, чи будь-якому іншому високому державному посадовцю. Громадський (Вуличний) Координатор, так само, як і Галузевий Координатор, підзвітний лише своєму колективу, що обрав його та доручив завдання. Буд-який державний посадовець не залежно від свого рангу не має права особисто кликати до себе на обговорення Координатора ( щоб не створити підозр корупції)! Лише Координатор має на це право, і лише у присутності ЗМІ, покликати політика, чи державного службовця на обговорення, або на Раду Координаторів, що має відбувається тільки в прямому «ефірі». Стосовно контролю за можливими корупційними діями Координаторів - займається СБГ (Див. нижче главу СБГ).
   
   
     На схемі №2 видно (Дивись в додатку схему №2 «Проста схема будови ТГС, на рівні міста»), що є ряд різних первинних колективів котрі є рівними один перед одним. В цю сему можна вписати буд-який первинний колектив Х галузі чи Х сфери.  На схемі №1 бачимо лише певну їх частину, первинні колективи від: -  малого підприємництва; мешканців вулиці; колективу працівників медицини; закладів освіти. Всі первинні колективи делегують свого представника в Раду Координаторів даної галузі спочатку: в Раду Координаторів даної галузі свого району свого міста. Але якщо це наприклад такі галузі як освіта та медицина то всі первині колективи - Шкіль;ВУЗів та ПрофТех Училищ Х району Х міста висувають своїх Координаторів в одну й ту ж Раду Координаторів галузі Освіти Х району міста. Адже проблеми їх є подібними і вирішувати їх краще об’єднавши, а не поодинці. Цим самим вони зменшать кількість своїх Координаторів у Радах Координаторів їх міста, що оптимізує їх роботу.
     Теж саме мають чинити й Координатори галузі Охорони здоров’я - висувати своїх Координаторів в одну й ту ж Раду Координаторів галузі Охорони Здоров’я Х району міста.
     Далі, Координатори - члени Ради Координаторів Х галузі Х району міста, делегують одного свого найкращого колегу, до Ради Координаторів даної галузі свого міста (де збираються всі представники даної галузі даного міста). Далі, Координатори члени Ради Координаторів Х галузі чи Х сфери міста - організовують ЗРК (Загальну Раду (всіх рад) Координаторів даного міста).
    
    
    ЗРК (ЗАГАЛЬНА РАДА КООРДИНАТОРІВ) - цей орган не постійний, він працює регулярно раз у квартал, чи раз у півроку, або за надзвичайних обставин. Туди делегує одного свого представника (котрого називають - Координатор-Народний представник) кожна Рада Координаторів даної місцевості.
Кожен Член ЗАГАЛЬНОЇ РАДИ КООРДИНАТОРІВ (всіх рад даної місцевості) повністю підзвітний ЛИШЕ СВОЇЙ Раді Координаторів (даної місцевості) з якої він і походить. Кожного разу будь-яка Рада Координаторів висуває в ЗРК свого нового представник (раз у квартал, чи раз у півроку), або ж діє схема, коли повноваження представнику надаються рівно на 12 календарних місяців.      
     Функція ЗРК - заключається в контролі за роботою Губернатора;Мера; Головних спеціалістів Обласної та Міської Адміністрації, за роботою ЄЦГР (Будинку Громади) даної місцевості (про це детальніше буде далі), а також контролю за роботою депутатів Обласної та Міської Ради. Тобто зібравши раз у квартал, чи раз у півроку члени ЗРК, маючи на руках директиви від всіх РАД КООРДИНАТОРІВ, що уповноважили їх викликають до себе на килим для звітування одного (чи всіх по черзі) найвищого обласних чи міських посадовців (Губернатор; Секретар обл. Ради; Мер; Секретар Міської Ради; будь-якого керівника фракції з Обл. та Міської. Ради; Суддю; Керівника МВС та Прокурора будь-якого рівня - даної місцевості), котрий найбільш не справляється зі своєю роботою, або коїть значні помилки - на думку місцевих громад, в особі первинних колективів. Загальна Рада (всіх рад) Координаторів даної місцевості виносить таким догану (це має відбуватися тільки в онлайн режимі), або робить останнє суворе попередження. ЗРК також і призначає цих найвищого обласних чи міських посадовців (Губернатор - бажано б); Головного Суддю; Керівника МВС та Прокурора (даної місцевості). У випадку Мера (Губернатора) ЗРК даного міста має право оголосити йому - недовіру чи навіть імпічмент (повністю роз’яснивши своє рішення в онлайн режимі, перед громадою даного міста чи місцевості, котрій і підкоряється). Також ЗРК відкликає депутатів, що не виконують свої обов’язки перед виборцями даної місцевості. Не забуваємо, що ЗРК виконує всі настанови та інструкції, а також підкоряється лише первинним колективам - даної місцевості.


УВАГА!!!
- Треба обов’язково пам’ятати, що кожен Координатор член Ради Координаторів (будь-якого рівня, будь-якої галузі) є повністю підлеглим та відповідальним перед Радою Координаторів - що знаходиться нижче під даною Радою, і так аж до Координатора первинного колективу його галузі. А Координатор первинного колективу є повністю підлеглим, і відповідальним перед колективом, що обрав його та зобов'язав виконувати їх програму та соціальні завдання.

Територіально-Галузева Стратифікація розповсюджується й далі за межі міст на області за аналогічною схемою (Дивись в додатку схему №3 «Проста схема будови ТГС, на рівні області»).
   
     Треба зрозуміти, що система влаштована за ТЕРИТОРІАЛЬНО-ГАЛУЗЕВИМ принципом.
Це означає, що на кожному з основних територіальних рівнів, будь-яка галуз (чи сфера) має свій «територіальний стикувальний вузол» для координування планування та дій - з усіма іншими.
     Перший такий Основний Рівень (Стикувальний Вузол)  – районні ради Координаторів, будь-якої галузі чи сфери ( – як району міста так, і області). Тут вперше (при потребі вирішень важливих проблем району) створюється Спільна Територіально-Галузева Рада району (де представлені всі Координатори даного рівня, які вирішують проблеми району та погоджують інтереси своїх галузей (сфер) – в Спільній Територіальній Програмі).
   

УВАГА!!!

- ЗРК області не може наказувати ЗРК буд-якого міста цієї області. Адже ТГС є перевернутою пірамідою, де верх є низом, а низ верхом (Див. Схему №1). ЗРК області може лише радити та консультувати, інші ЗРК, що знаходяться «нижче» них, а ще слідкувати (за допомогою СБГ) за дотриманням конституції - членами «нижчих» Загальних Рад Координаторів.
У випадку коли ЗРК міста порушило закон - ЗРК області має повідомити про це: СБГ області та міста, а також всі Ради Координаторів даного міста, а ще через ЗМІ відкритим листом повідомити всі Спільні (Територіально-Галузеві) Ради Координаторів (всіх) Районів даного міста - котрі й мають право оголосити вотум недовіри ЗРК свого міста.     



    
1.4).  Який варіант обрання найдостойніших КООРДИНАТОРІВ найбільш раціональний та справедливий? - Для того щоб вибір припав на самого підготовленого, відповідального, і, тому гідного члена колективу, необхідно, щоб в майбутньому система обрання такого кандидата в Координатори будувалася за багаторівневим принципом, що передбачає цілу систему підготовки кандидатів, поетапного допуску їх до різних рівнів управління (див. нижче главу - Проект АВДГУК), і, нарешті, організації системи жорсткого контролю та відповідальності всіх, без винятку, керівників та управлінців - за свою діяльність. В майбутньому Громадські (Вуличні) Координатори, як і Галузеві, що йтимуть на підвищення в Міську; Обласну та Державну Раду Координаторів - матимуть проходити навчання в АВДГУК.

З цією метою (обрання найдостойніших КООРДИНАТОРІВ)організується наступний ланцюжок підготовчо-виборних заходів:

     У випадку з Галузевим Координатором спочатку первинний галузевий колектив (заводу; школи; ВУЗу; лікарні, або місцевого об’єднання малих підприємців) виробляє Програму (Проект) свого розвитку (або конкурсний проект для тієї галузі, в якій він працює), або просто формулює свою проблему або доручення.
Потім, шляхом відкритого обговорення наявних духовно-моральних якостей та рівня знань членів даного колективу, пропонуються три кандидатури, здатних виконати доручене завдання.

Для підготовки обраних кандидатів, з метою викладу та захисту ними своїх проектів реалізації дорученої завдання, їм надається час і консультації з необхідними фахівцями. (Надалі такі будуть направлятися для навчання в АВДГУК).

     Далі, в призначений день, відбуваються «громадські слухання» - де кандидати в координатори захищають свої кандидатські роботи - відповідаючи на все-можливі питання своїх товаришів, і фахівців в даній області - спеціально запрошених колективом.
По закінченню слухань та аргументованих висновків фахівців з кожного з кандидатів, відбувається таємне голосування.
Після оголошення результатів голосування, відбувається остаточне затвердження кандидатури, з принесенням новообраним «координатором» присяги на вірність і відповідальність за свої дії.
НЕ ЗАЛЕЖНО ВІД КІЛЬКОСТІ ЧЛЕНІВ ПЕРВИННОГО КОЛЕКТИВУ - КООРДИНАТОР ЗАВЖДИ НАЗНАЧАЄТЬСЯ В КІЛЬКОСТІ ОДНІЄ ОСОБИ. Хоч від заводу з одним цехом (міні громадою), хоч від заводу з десяти цехами.

Таким чином, кращий з кращих членів колективу стає ЙОГО ВІДПОВІДАЛЬНИМ КООРДИНАТОРОМ, реалізуючи інтереси, і волю (владу) кожного учасника цієї групи людей, і будучи повністю перед ними відповідальним за всі свої вчинки та дії в рамках виконання поставлених перед ним завдань і цілей.

     1.5). У випадку виборів Громадських (Вуличних) Координаторів - призначення відбувається майже подібно, але замість галузей (заводу; школи; ВУЗу; лікарні, або місцевого об’єднання малих підприємців) тут виступають вулиці та будинки з їх мешканцями. Кожна вулиця виступає як територіальний колектив. А проекти розвитку, що має Громадський (Вуличний) Координатор, є вже не проекти розвитку галузей, як у Галузевого Координатора, а це вже проекти розвитку вулиць та їх будинків.
    
     Громадські (Вуличні) Координатори - представники вулиць формують Районну Раду Громадських Координаторів свого міста (свого району). Там вони зводять в єдине всі проекти вулиць, свого району міста, в загальний Проект Розвитку свого Району міста.
     Далі Ради Районних Координаторів міста призначають із свого складу - відповідального Координатора Району - в Міську Раду Громадських Координаторів. Відповідно Громадські Координатори члени Міської Ради Координаторів свого міста - зводять в єдине проекти вулиць та районів міста в Проект Розвитку свого Міста та висувають свого представника - до Обласної Ради Громадських Координаторів, ті в свою чергу завершують зводити в єдине проекти міст та районів області, в Проект Розвитку своєї Області та висувають представника до Державної Ради Громадських Координаторів.
     В Державну Раду Громадських Координаторів входять по одному представнику з кожної Обласної Ради Громадських Координаторів (всього 25 чоловік, по кількості областей, + Крим).
     Далі, Державна Рада Громадських Координаторів (ДРГК) завершує зводити в єдине всі проекти вулиць-районів-міст-областей в Проект Розвитку Країни, що стосуються проблем та перспектив мешканців вулиць, а також ряд інші важливих існуючих соціальних та житлово-комунальних проблем мешканців всіх міні Громади в країні.    
     З цим загальним проектом Державна Рада Громадських Координаторів звертається на пряму до відповідних профільних міністрів та співпрацює з ними, в обидва боки (хоча для налагодження нормальної співпраці з Будинком Уряду 70% міністерств бажано б трансформувати).
   
     А також Державна Рада Громадських Координаторів (як і всі інші галузеві Ради Державних Координаторів) - делегує одного свого члена до Національної Ради Державних Координаторів, котра є вищим еквівалентом ЗРК області чи міста (Див про це главу Глава №5. «Вся модель системи по порядку»).

     За таких умов вже проект вкрай важливого для розвитку країни закону чи реформа (Пенсійна чи ЖКГ) мають обговорюватися не на «Шоу Савіка Шустера», а в кожній своїй міні територіальних громаді (вулицях та провулках), зі своїми Громадськими Координаторами, (на аналог древнього ВІЧЕ), звідки через районі (міські та обласні) Ради Координаторів, де відбувається одночасний в обидва боки зв'язок з місцевими чиновниками, інформація передається до Державної Ради Громадських Координаторів та до профільних міністрів.

1.6). Галузеві Координатори - працюють та діють подібно як і Громадські. Головна різниця полягає лише в - тому що кожна галузь (чи група споріднених галузей) має власну окрему Раду Координаторів на всіх рівнях (місто, район, область, держава), звідси ж випливає - власна Галузева Державна Рада Координаторів (х - галузі), від котрої делегується один член до НРДК.
   
   
    Візьмемо для прикладу одну галузь (сферу) - мале підприємництво. Тут часто (коли родинне мале підприємство) власник працює сам, або з членами своєї родини, тому хто буде представляти таке підприємство буде вирішуватися на сімейних радах таких підприємців. Тож сам підприємець, або його дружина (донька чи син) стає - представником тобто Координатором первинного колективу від даного підприємства, на загальні збори підприємців свого району (міста чи області).
Якщо район великий і малих підприємців багато, то він ділитися на підрайонні складові - умовні квартали і т.д. - щоб первинні колективи були більш компактними.   
     На загальних зборах Малих Підприємців, певного району їхнього міста, збираються всі представники малих підприємств даного району, там вони вироблятимуть проект захисту своїх спільних інтересів та обиратимуть свого Координатора, в Раду Районних Координаторів малого підприємництва, свого міста. Та призначають одного зі свого складу  - відповідального на посаду - Координатора свого Району, - котрий представлятиме їх інтереси - в Міській Раді Координаторів Малого Підприємництва, їхнього міста.
     Далі Координатори члени Міської Ради Координаторів Малого Підприємництва свого міста - зводять в єдиний цілий проект всі проекти захисту інтересів (пропозиції та зауважень до влади) всіх малих підприємців свого Міста та висувають із свого складу представника - до Обласної Ради Координаторів Малого Підприємництва, ті в свою чергу завершують зводити в єдине проекти всіх міст та районів області в Проект Розвитку та Захисту малого підприємництва своєї Області та висувають представника до Державної Ради Координаторів Малого Підприємництва.
     В Державну Раду Координаторів Малого Підприємництва входять по одному представнику з кожної Обласної Ради Координаторів Малого Підприємництва (всього 25 чоловік). Далі Державна Рада Координаторів Малого Підприємництва завершує зводити в єдине всі проекти вулиць-районів-міст-областей в Проект Розвитку малого підприємництва України. З цим загальним проектом Державна Рада Координаторів Малого Підприємництва звертається на пряму до відповідних профільних міністрів та співпрацює з ними, в обидва боки. Тобто проект закону чи реформа Податкового Кодексу обговорюється не на «Шоу Савіка Шустера», а на Районних Радах Координаторів Малого Підприємництва, на аналогу древнього ВІЧЕ… звідки через міські та обласні Ради Координаторів, де відбувається одночасний в обидва боки зв'язок з місцевими чиновниками, інформація передається до Державної Ради Координаторів Малого Підприємництва, далі до профільних міністрів. А ще Державна Рада Координаторів - Малого Підприємництва делегує свого представника до НРДК так як вона це й робить у ЗРК міст та областей.


Так само можуть організовуватися і середні підприємці!

      
      Далі, візьмемо для прикладу галузь - охорони здоров’я. Найменшими первинним колективами цієї галузі є колективи поліклінік лікарень санаторіїв. Координатор обирається із числа колективу закладу, ним же самим. Керівництво закладу повинно не мати ніякого впливу на Координатора, останній відповідає лише перед колективом, що його обрав. Далі все йде за аналогічною схемою: Координатори свого первинного колективу Обраний від первинного колективу своєї галузі, на даній території (району), створюють свою Раду Координаторів Закладів Охорони Здоров’я району, і розглянувши наявні в них проблеми та інтереси - висувають з свого середовища свого Районного Координатора в Міську Раду Координаторів Закладів Охорони Здоров’я …І так далі, аж до Державної Ради Координаторів Закладів Охорони Здоров’я, котра постійно у зв’язку з профільним міністром галузі. А ще Державна Рада Координаторів Закладів Охорони Здоров’я делегує свого представника до НРДК та як вона це й робить у ЗРК міст та областей.


   
    Ще візьмемо для прикладу галузь де є споріднена сфери - це галузь (сфера) освіти, з її Школами Проф-Тех училищами та ВУЗами. Сфера Освіти комплектується із Координаторів ВСІХ освітніх колективів, разом - тому що у них спільні інтереси та проблеми. Що стосується всіх існуючих мілких галузей та сфер господарювання, то вони укрупнюються в основну сферу - по своїм базовим інтересам.
Цей же принцип стосується и всіх інших галузей.

     Свого Координатора вибирає колектив кожного закладу освіти, тоді як керівництво закладу не має права втручатися в його вибори та роботу. Координатори (представники) від всіх колективів освіти району формують Раду Координаторів від закладів Освіти свого району. В Раду Координаторів від Закладів Освіти району входять представники колективів (Координатори) від Шкіл; Профо-Тех Училищами та ВУЗів свого району. Вони розглянувши наявні в них проблеми та інтереси, складають їх у спільний проект та - висувають з свого середовища свого Районного Координатора від даної галузі - в Раду Координаторів Закладів Освіти свого Міста… І так далі, аж до Державної Ради Координаторів Закладів Освіти, котра постійно у зв’язку з профільним міністром галузі. А ще Державна Рада Координаторів Закладів Освіти делегує свого представника до НРДК та як вона це й робить у ЗРК міст та областей.

    
УВАГА!!
- Звичайно, що Територіально-Галузеву Стратифікацію можна, й необхідно застосовувати також, і до трудових колективів підприємств середнього, а також крупного бізнесу (ВАТ;ЗАТ) заводів та фабрик. Їх Ради Координаторів мають представляти соціальні інтереси трудових колективів (первинних колективів заводів фабрик та виробництв). Але не повинно бути: Рад Координаторів швейних фабрик чи Рад Координаторів пивзаводів. Натомість мають бути наприклад Ради Координаторів Харчової Промисловості та Ради Координаторів Легкої Промисловості.

УВАГА!!
- Кожен цех зводу чи фабрики обирає свого Координатора, а потім з їх складу, обирається єдиний, той хто й буде Координатором від всього колективу заводу.

УВАГА!!
- ТГС має бути застосований і до шахтарів, і до журналістів, щоб всі вони, мали можливість ефективно захищати свої соціальні права та доносити до вищих органів влади свої проблеми та пропозиції. У випадку журналістів - вони мають на рівнях вище своїх первинних колективів (рівень району міста чи області) об’єднатися з іншими представниками первинних колективів працівників ЗМІ та комунікації (працівники радіо; телебачення; друкованих видань; Інтернет видань, і таке подібне). Так само як і шахтарі - мають об’єднатися з іншими представниками первинних колективів працівників металургійної та інших промисловостей та сфер, що пов’язані з ними своїми продуктами виробництва.
    

1.7).      Головні особливості роботи так званого - «Інституту Координаторів».

Головні особливості формувань та роботи всіх Координаторів:

1). Не залежно від розміру первинного колективу (трудового чи мешканців вулиці) Координатор від них в Раду Координаторів завжди тільки один!!!
2). Якщо район міста дуже великий, і кількість членів загальних зборів району (Малих Підприємців) є занадто багато - ТОДІ район ділиться умовно на дві-три частини, кожна з яких є рівноправним первинним колективом! В кожному є тоді Спільна Ради Координаторів Району (з Малого Підприємництва) даного міста.
3). Координатор несе відповідальність ЛИШЕ перед своїм первинним галузевим колективом (громадою), що обрав його та заключив з ним спеціальний трудовий договір, на роботу по вирішенню та реалізації соціальних проблем даного колективу. Спеціальний закон, що буде написаний під так званий - «Інститут Координаторів» має чітко та жорстко враховувати всі нюанси та покарання за порушення.
4). Будь-який державний посадовець в країні, навіть найвищого рангу, НЕ має права впливати на роботу будь-якого Координатора та власноруч організовувати з ним зустрічі, чи бесіді (з Координаторами). Інакше це вважатиметься відвертою спробою підкупу. Лише відкрита зустріч, що організована безпосередньо Координатор, за обов’язковою присутності ЗМІ, вважатиметься легітимною.
5). На будь-якому рівні, будь-яка Рада Координаторів, аналізуючи наявні проблеми та шляхи їх вирішення - користується допомогою «Науково Експертної Ради» (НЕР). Див. нижче відповідний проект.
6). На кожному рівні будь-яка Рада Координаторів (Місто;Район;Область) обов’язково обирає, зі свого складу - «НАРОДНОГО ПРЕДСТАВНИКА» даного рівня (Районний; Міський; Обласний; Державний Координатор) - котрий є найбільшим фахівцем своєї галузі (сфери) на даному рівні. Наприклад «НАРОДНИЙ ПРЕДСТАВНИК» міста Полтава від Ради Координаторів Малого підприємництва - є Координатором міста по малому підприємництву. Тобто координує роботу своєї Ради Координаторів з місцевими (та загальнонаціональними) органами Державної влади. Крім того кожен НАРОДНИЙ ПРЕДСТАВНИК це член ЗРК та член Громадської Ради ЄЦГР (ще потенційний майбутній кандидати в Мери). (Див Главу № 8. Модель виборів істинно Народного Президента та вищих посадовців владної вертикалі) в ЗРК та в керівництво ЄЦГР (Див - Главу №3. Будинок Громади (ЄЦГР) шлях до справжньої демократії).
7). До того часу доки в нас не відмінили закон про недоторканність депутатів, в силу вступає - «закон про тимчасову нейтралізацію депутатської недоторканності, в момент зустрічі депутата з Координатором, по відношенню до останнього. Тобто депутати напряму "доторканні" з боку Координаторів, а ті - з в свою чергу "доторканні" з боку своїх колективів.
8). Жоден з Координаторів, будь-якою галузі чи сфери НЕ має права на недоторканність, будь-де й будь коли. Можлива наявність лише, пільг на проїзд у громадському транспорті, а також підвищена кримінальна відповідальність за нападі та створенню загрози життю Координатора (на зразок як до працівників МВС). За  умов що вона буде нейтралізуватися в момент зустрічі Координатора з його первинним колективом!
9). Колектив що обрав собі Координатора має повне право в будь-який момент винести йому вотум недовіри та звільнити його з посади, назначивши іншого. В майбутньому, бажано б прийняти жорсткі закони, що до Координаторів - стосовно порушення ними своїх прав та обов’язків перед обраним колективом, впритул до тюремного ув’язнення з конфіскацією майна.
10). Будь-який первинний колектив може виголосити свій вотум недовіри Координатору їх Ради будь-якого рівня (Районна Рада; Міська Рада; Обласна Рада; Державна Рада), а також Координатору Національної Ради що представляє їх галуз чи сферу.
11). Якщо якесь дуже важливе питання не в змозі вирішити (не важливо яка) Рада Координаторів (будь-якого рівня), то вона переводить вирішення цього питання Раді Координаторів, що знаходиться нижче неї, якщо ж ця не в змозі, то вирішення питання переводиться до наступної «нижчої» ради. І так аж до первинного колективу тієї галузі чи сфери. 12).  ЗРК області не може наказувати ЗРК буд-якого міста цієї області. А лише радити та консультувати. У випадку коли ЗРК міста порушило закон - ЗРК області має: повідомити про це всі Ради Координаторів даного міста, а ще через ЗМІ відкритим листом повідомити всі Спільні (Територіально-Галузеві) Ради Координаторів Районів даного міста - котрі й мають право оголосити вотум недовіри ЗРК свого міста.    

Головні особливості формувань та роботи Громадських Координаторів:

1). Громадський (Вуличний) Координатор це - громадсько-активний мешканець свого міста чи вулиці. Можливо член якоїсь громадської організації, з освітою менеджера чи соціального працівника, можливо колишній працівник житлово-комунальної сфери, але це не принципово. Обирають свого Громадського (Вуличного) Координатора міні місцевою Громадою (первинний колектив-вулиця), щоб представляти та просувати її соціальні та інші інтереси, як на місцевому та і на загально державному рівні.
2). Жоден з державних посадовців, місцевих чи загально національних НЕ має права втручатися в роботу Координатора та відміняти організовану зустріч з ним (за обов’язковою участю ЗМІ). Відміна зустрічі з боку чиновника має відразу розглядатися тільки як перешкоджання чиновником роботі Координатора. Що має відразу стати загально відомим, через ЗМІ та через Ради Державних Координаторів.

Головні особливості формувань та роботи Галузевих Координаторів:

1). Галузевого Координатора обирає лише робочий колектив підприємства, і тільки він, на своїх загальних зборах, із своїх колег.
2). Власник підприємства, чи керівник закладу(освіти;охорони здоров’я та інших закладів та підприємств), як і державний чиновник від даної галузі - НЕ має права впливати та втручатися в роботу Координатора, обраного від колективу його підприємства. Як і немає права, бути присутнім на загальних зборах (первинного) колективу працівників від його підприємства, а також на Раді Координаторів даної сфери чи галузі.


1.8). Підведемо загальний підсумок -
Всі члени Державних Рад Координаторів, не залежно то галузеві чи громадські, на основі наявних РЕАЛЬНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНО-ГАЛУЗЕВИХ ПРОГРАМ ТА ПРОЕКТІВ Суспільства (Громад та Галузей країни) - формують ЄДИНУ ЗАГАЛЬНО-ДЕРЖАВНУ ПРОГРАМУ РОЗВИТКУ. Котра буде містити в своїй основі РЕАЛЬНІ ІНТЕРЕСИ І ЗАПИТИ ВСІХ, БЕЗ ВИНЯТКУ, СТОРІН І УЧАСНИКІВ ГРОМАДСЬКОГО ВЗАЄМОДІЇ.

Таким чином, система Координаторів, або "принцип каскадно-сепараторної системи зворотних пірамід" дозволяє, ОДНОЧАСНО, виробляти як формування програм розвитку місцевих територіально-галузевих громад та центрального рівня, Так і прямий контроль над усіма рівнями і гілками законодавчо-виконавчої вертикалі управління Держави.

Головне, що потрібно зараз зрозуміти - без відмови від старої ПОЛІТИКО-СОЦІАЛЬНОЇ СИСТЕМИ, заснованої на ТЕРИТОРІАЛЬНО-змішаний принцип ВИБОРІВ - створити реальну систему Народовладдя просто неможливо! Бо дана система, у своєму нинішньому вигляді являє собою механізм керованого хаосу. Це коли вибори будь-яких представників влади народу відбуваються на основі "усередненої потреби" часто діаметрально-протилежних сфер соціального розвитку. Зрозуміло, що еклектична каша з "політичного сокири" може принести навар і задовольнити голод лише тих, хто цю кашу і заварив ...



Зазначу ще раз, що ЗМІСТ ФОРМУЛИ ПРОСТИЙ: інтереси кожної визначеної групи повинні і будуть представляти ТІ, ХТО є фахівцем. Тобто ті, хто має для цього всі необхідні професійні, інтелектуальні та духовно-моральні якості. Причому - не за формулою "повезе / не повезе", "пройде свій / не пройде свій" , а на постійній основі, під пильним контролем ЗАМОВНИКІВ, тобто первинних колективів Громади.
 

1.9). МЕХАНІЗМ РЕАЛІЗАЦІЇ даного процесу дуже простий:

1. Первинні колективи (по галузях / сферам / інтересам) призначають (з-поміж себе, або спочатку, активіста-громадського) свого представника (координатора). Всі вони укладають ПРЯМІ Трудові Договори зі своїми колективами.  
2. З числа всіх таких представників від кожної галузі формується Районна Галузева Рада (координаторів). У їх число входить і територіально-комунальна галузь (Громадські Координатори) - окремим елементом.
3. З числа існуючих у місті районів, в особі їх координаторів (для області - обл. Районів) формується Міська Рада даної галузі / сфери ...
4. З числа ВСІХ галузевих Міських Рад (в особі їх Координаторів) формується ЗАГАЛЬНА МІСЬКА (територіально-галузева) РАДА КООДИНАТОРІВ. Саме вони, спільно приймають Загальну Програму Розвитку (в даному випадку, міста) - виходячи з інтересів, і на основі програм розвитку ВСІХ галузей / сфер, наявних на даній території.

(Обласні та національні інститути реалізації формуються за цією ж формулою).

     Отже, Первинний Колектив (а це завжди від декількох одиниць - до декількох десятків осіб - що дозволяє знати в обличчя свого призначенця) - підписує Прямий Трудовий Договір з призначеним від себе відповідального Координатора (легко контролюючи його через, скажімо, щотижневі звіти, матеріали, викладені на спец. сайтах в Інтернеті і т.д.)

Дані координатори, зібравшись до Ради даної галузі / території (району) - підписують подібний Договір вже зі своїм представником - Координатором від їх Ради.

Районні координатори роблять це ж саме зі своїм представником загальноміського рівня.

     ГОЛОВНА УМОВА ТГС - кожен наступний Координатор (депутат) підкоряється волі колективу, і контролюється колективом (Радою Координаторів) – які знаходяться ближче до основної маси Народу (первинним колективам).
Працює КАСКАДНА СИСТЕМА: кожен координатор має над собою керівництво - в особі того колективу, що його призначив. З ним він і підписує Трудовий Договір.
У той же самий час, кожен координатор, разом з іншими профільними Координаторами, утворює наступний, БЛИЖЧЕ ДО ЦЕНТРУ, рівень Рад. Які, у свою чергу, призначають наступного Координатора.
І так - до самого Центру - Державної Ради Координаторів та Національної Ради Державних Координаторів.

ТАКИМ ЧИНОМ, підписання договорів відбувається між конкретними особами від рівня до рівня, з чіткими правилами, і жорстким, постійним контролем. А це значить, що внутрішній зміст цих договорів (права / обов'язки / контроль) вже стане юридичною базою для відповідальності та стягнення у разі потреби.



Звідси ВИСНОВОК: Щоб інтереси, всіх сфер та груп розвитку Суспільства, були представлені повною мірою, і без спотворень - необхідно дану територіально-усереднену масу структурувати за КАТЕГОРІЯМ ТА ГАЛУЗЯМИ, і стратифікована за ТЕРИТОРІАЛЬНОЮ ієрархією - ОДНОЧАСНО.

Бо Влада Народу може бути реалізована лише тільки через Механізм вільної самореалізації кожної особистості - через самоорганізацію з однодумцями, в самоврядні територіально-галузеві одиниці, при всебічній допомозі всього державного механізму.
І влада ця тільки тоді буває реальною, коли здатна ставати Силою. Розумною, організованою, але силою - здатною продавлювати інтереси своєї групи від периферії до самого Центру.
Але така сила виникає лише в результаті ЗАГАЛЬНИХ, ОДНАКОВИХ інтересів та проблем конкретної територіально-галузевої групи. Мішанина ж із різних інтересів та проблем людей, об'єднаних лише за територіальним принципом - породжує ПОЛІТИЧНИЙ МЕХАНІЗМ ХАОТИЧНОГО Маніпулювання свідомістю людей - на основі "Загально-споживацької корзини обіцянок".

Іншими словами, громадська конструкція життєустроію та управління повинна представляти ІНТЕГРАЛЬНА СОБОРНА систем, що має Ламінарний (не змішувати) ПРИНЦИП ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМ РОЗВИТКУ ДЛЯ ВСІХ СТОРІН, і член соціуму.
Плюс вищеописана схема самоврядування всіх само-організованих територіально-галузевих одиниць - формує єдине тіло державно-громадського організму. Тільки в цьому випадку починає працювати реальне Громадянське Суспільство та істинно Народна Держава.
І якщо все це не буде враховуватися вже сьогодні - у т.ч. і при формуванні списків делегатів на ЗАГАЛЬНОНАРОДНЕ ВІЧЕ або Конституційні Збори - РЕАЛЬНОЇ легітимізації даного процесу - ФАКТИЧНО НЕ ВІДБУДЕТЬСЯ. І якщо навіть така зміна і відбудеться, в рамках старих виборних механізмів, - до якісної зміни та створенню довгострокової стабільної системи Держави - це не приведе.


РЕЗЮМЕ:
Час корінних змін на користь самого Суспільства(Громад) - настав. Воно співпало з появою на суспільно-політичній арені лідерів, які мають необхідний рівень розуміння процесів змін, і самої готовності до них. А головне, все це вінчається знаходженням соціально-оптимальної системи життєустрію та розвитку Суспільства, і управління Держави.
У сукупності народжується Проект побудови в Україні - системи істинно Народної Держави, як моделі розвитку для всього іншого світу.


P.S. ВАЖЛИВО РОЗУМІТИ - що такий принцип (ТГС) НЕ СТОСУЄТЬСЯ Виконавчої Системи Управління. Вона повинна мати логічну модель прямого підпорядкування нижчестоящих виконавців - вищестоящим. Як в армії - з суворим підпорядкуванням, і такою ж відповідальністю.

Але кожен з таких фахівців-виконавців (Виконавчої Системи Управління) певної галузі, на даному територіальному рівні, буде прямо підкорятися та контролюватися Координатором первинного колективу - цієї ж галузі, чи території.


Функції - оборона, збір податків, суд  - буде справою Виконавчої Системи Держави. Котру і будуть цілковито та постійно  контролювати Координатори - які в свою чергу контролюються  своїми первинними колективами.






Глава 2.Навіщо Україні потрібна ТГС? 

Я думаю, в когось обов’язково виникне таке питання:
- Навіщо потрібна Україні ТГС? 
Відповідь на це питання банальна та проста:
 - Жити за нині існуючою, в Україні, моделлю управління державою, тобто деградовано-мутованою буржуазно-совковою системою (що зветься Нео-феодалізм) НЕ розумно, НЕ ефективно та ще більше - ЗАГРОЗЛИВО, для майбутнього існування України.
     Жити й далі так само як є, в тому самому акваріумі, добряче не почистивши його, не замінивши воду, не перебравши кожен камінчик та водорості це - не усвідомлене самогубство! А чекати доки акваріум почистять за нас - тупе безглуздя… Вірити ж що з’явиться хтось великий, хто сам одним помахом руки зробить генеральну чистку. Це теж саме, як з надією, чекати що ось коли державі Україна виповниться 50 років, у її владу просто автоматично підуть ті хто є справжніми патріотами (ті в кого болить серце за її поразки у всіх сферах, ті хто розуміє, що олігархам вигідний розкол в нашому суспільстві, ті хто не зациклений на тому як гарно жилося при совку). Адже якщо ми будемо жити так й далі, ще бодай навіть 20 років, то майбутнє наших онуків буде сумним та темним. Нам самим треба організовувати роботу чистильників нашого акваріуму (тобто Координаторів) - повністю підконтрольних та підзвітних його аборигенам (Народу України).
     А все тому, що депутати ВР, тобто бізнесмени та лобісти олігархів, що не чесним шляхом отримали делеговану владу Народу України, кришували, й будуть далі кришувати свої заправки та супермаркети, як і заводи своїх господарів - олігархів. А ми, прості громадяни й далі будемо заправлятися не якісним бензином та труїтися продуктами харчування. Тобто наші витрати на ремонт власних автомобілів, і лікування власних тіл, будуть зростати й далі. Тоді як люди з прожитковим максимальними, будуть й далі вирішувати, з яким прожитковим мінімум нам жити.
   
     Народ України має налагодити своє конституційне право організовувати діяльність та контроль власних лобістів (Координаторів), котрі залишаючись частиною народу, а не відірваною від нього групою, як псевдо еліта зараз, що живе в розкошах власних палаців, будуть виконувати та лобіювати програми своїх первинних колективів та місцевих громад.
    Система ТГС (інститут Координаторів) дає можливість представникам від галузевих колективів та малих громадських груп (колективів мешканців вулиць), інших сфер діяльності (мале підприємництво та будь-які інші сфери та галузі), вірно та постійно просувати на верх лобі тих хто їх обрав (первинні колективи), забезпечувати та здійснювати прямий контроль над процесом їх виконання, доводити до свідомості політиків список першочергових (а не видуманих політиками) народних проблем (своєї галузі, вулиці, міста чи сфери діяльності).
     Починати зміни треба вже зараз, не відкладаючи це на завтра. Не розслабляючись, і не чикаючи появи Месії, треба створювати й реалізовувати його самим.
    
    
     За 500 років до P. X. греки запропонували радикальну ідею: влада повинна мати висхідний, а не низхідний характер. Іншими словами, вона виходить не зверху від якоїсь вищої особи (правителя), а від громадян республіки, тобто знизу. Тепер ми називаємо цю ідею демократією, і вона не є для нас вже радикальною. При демократії кожний громадянин може (ну хоча б потенційно) приймати участь в прийнятті основних рішень та спілкуватися с ким хоче. Демократія стала можливою в древніх Афінах навіть з їх зародкові комунікаційними системами, тому що більшість афінських громадян були освідчинами (це є +), а також і тому, що 60-80% населення були не громадянами, а рабами (це є - ). Праця цих рабів забезпечувала громадянам достатньо вільного часу, щоб приймати участь в управлінні. (В моделі Державно-Громадської Системи Управління запропонованої тут ПВЄ - Координатори виступають саме тими хто компенсує відсутність вільного часу та потрібних знань, у наших громадян, для участі в управлінні своїм містом, районом чи областю. І най головніше, на відміну від депутата Координатор за своєю природою походить із свого колективу та цілковито є залежним від нього).

Демократичний ідеал народної держави, «керованої народом і для народу», має мало шансів на успіх, доки «народ» не стане настільки гарно по інформованим, щоб свідомо приймати участь в політичному процесі (і тут без Координаторів та Будинків громад нам не обійтися). Електрона демократія (яку пропонують деякі новатори для створення такої народної держави) це звичайно дуже добре та прогресивно, проте в нашій країні де голова ЦВК може сфальшувати роботу серверу. Інститут Координаторів хоч і має ряд недоліків, на перший погляд - проте СБГ та ЄСиДГК насправді мають вплив на те щоб робота Координаторів була чесною. А ще найголовніше - якщо завтра в нашій країні ввести електронну демократію - почнеться ще гірший бардак. На противагу електронній демократії, поступове створення Інституту Координаторів буде мотиватором, і маяком, до впровадження реального Громадянського суспільства та Народовладдя в Україні). Бо доки народ не може реально оголосити свої побажання, так щоб їх не можна було стерти чи банально забанити (можливо це й перебільшення, але електронна демократія не для слов’ян), у нього мало надії отримати політичний вплив.

На справді, з точки зору історичної перспективи справжній демократичний етап політичного розвитку людства, вірогідно, ще і не починався. Навіть в країнах, де здійснюється демократичний вибір громадян до представницьких органів влади, інша частина системи управління все ще порівняно централізована.



     Повертаючись знов до того - навіщо ТГС Україні, хочеться відповісти ще:
     Хіба ви досі не помітили що влада, будь-яка наша влада за 20 років, не виконує своїх функцій, не справляється із своїми обов’язками, не реалізує передвиборчі обіцянки дані народу??? І так що разу, від виборів до виборів, Україна живе ніби то на каруселі якійсь. Ви що досі не усвідомило, що то не «влада не може» - то банальне «влада не хоче»!? Тож так буде знову, і знову, далі й далі. Вони дорвались до годівниці, і все, одним словом паразитарний клас!
     Як же позбутися цих паразитів в тілі нашої держави??? - Провести дієвий курс лікування та не менш дієвий курс після клінічної реабілітації, із забезпеченням постійних профілактик.

     Звісно ж система ТГС тобто «Інститут Координаторів» сама пособі не є до кінця повною та дієвою, без такого важливого утворення як ЄЦГР тобто Будинок Громади (про котрий піде мова у наступній главі). 
    Територіально Галузева Стратифікація тобто «Інститут Координаторів» - це лише так би мовити, основний стовп для змін, але щоб той стовп не впав, за будь-яких погодних умов та виглядав справжньою колоною, на котру б надійно спиралася вся країна, для нього мають обов’язково існувати дієві підпори.
     Саме такими опорами має стати вертикаль Будинків Громади тобто ЄЦГР! (Аналогом Дацюковського - «пере-заснування країни, коли саме четвертий тип влади – самоврядування – стає основою врядування в країні»). Четвертий тип влади - самоврядування - стане основою врядування в країні саме тоді, коли - буде існувати тісна взаємодія ТГС та ЄЦГР.
   
     Також інколи люди, що осягнули суть даної системи (ТГС), м’яко кажучи не зовсім достатньо, кажуть:
 - Це ж виходить створення ще одного суспільства в суспільстві !?
Відповідь на це питання така:
- У нас, зараз в країн, від суспільства є лише так би мовити вивіска. На відміну від США чи країн ЄС, де суспільство є таким по своїй суті, а не по вивісці. Тож модель державної системи, що пропонує ПВЄ ніяке не суспільство в суспільстві, котрого в нас зараз взагалі немає, а вона (ця модель) є новітнім образом моделі (заснований на нашій древній історії) справжнього громадського суспільства в Україні.
А ще точніше, можна сказати так:  - модель (що пропонує тут ПВЄ) є тим штифтом та гайками котрими затискають хірурги травмовані кістки людини, у котрої трапився дуже складний перелом, і є реальна загроза того, що кістки зростуться не вірно і людина на завжди лишитися калікою. Хірурги роблять так щоб в майбутньому, коли кістки зростуться правильно, ця людина була повноцінним громадянином.
І саме тісна взаємодія ТГС та ЄЦГР створює нову, але таку необхідну Україні ГІЛКУ ВЛАДИ НАРОДУ. Котра випрямляє те, що накоїли недолугі політики за 20 років та формує в цій країні, справжнє громадянське суспільство.

Далі про це буде докладніше.
    
      Для тих же хто вирішив піти стежкою скептицизму та задати ще одне питання: - А що завадить олігархам купити всіх Координаторів та всі їх Ради разом з Державними? 
Скажу коротко: - Дивись, нижче проект СБГ, там все це враховано…




Глава 3. Будинок Громади (ЄЦГР) шлях до справжньої демократії - Народовладдя.

     Отже справжня демократія може здійснитися тільки в умовах, де суспільство, тобто громадяни країни приймають реальну участь в управлінні своєю країною. Щоб це сталося у нас в реальності, нам обов’язково потрібний орган, котрий би надавав простим проте активним громадянам отримати можливість розуміння суті завдань, що стоять перед українським суспільством, щоб краще орієнтувалися в суті всіх наших проблем та перешкод, і просто допомогти їм розпочати діяльність направлену на управлінні суспільством та країною.
    Цей орган має відкривати дорогу в управління своєю країною (своїм містом, районом), всім, незалежно від приналежності до кланів та еліт. (Але НЕ треба помилково уявляти, що ПВЄ виступає за те тупе твердження ніби «будь-яка кухарка та доярка може керувати країною»!!!) Орган, що тестує людей на компетентність, який змушує їх аргументовано, і точно обґрунтовувати власну програму, розкривати шляхи вирішення проблем, доводити свою правоту, у відкритій дискусії. Тільки тоді до управління країною зможуть прийти не професійні політикани, не особи що мають за спиною гори мішків з грошима, а люди котрі насправді мають розумом, і відповідальністю перед країною.
    Такий орган має сприяти ефективному вирішенню, плануванню та контролю за виконанням, завдань розвитку міст та всієї країни, з низу вверх, як на місцевому так і на загальнонаціональному рівні. Орган що зобов'язаній доводити до рівня масової свідомості громадян сенс всіх стоячих перед суспільством загальнонаціональних завдань. І най головніше - цей орган обов’язково має підштовхнути всіх громадян держави приходити до спільної думки, залишаючись при тому не підконтрольним, а ні президенту країни, а ні прем’єр-міністру, а лише Конституції. Таким органом має стати Єдиний Центр Громадського Розвитку (ЄЦГР) або по-простому Будинок Громади.

     - Якщо ТГС (Інститут Координаторів) дає реальну можливість членам первинних колективів (галузі, сфери чи колективів мешканців вулиці, об’єднання малих, чи середніх підприємців), в особі їх представника (координатора), обраного ними з їх складу, вірно та постійно просувати на верх лобі, свого первинного колективу, не оббиваючи пороги державних чиновників, а викликаючи їх на прямі офіційні зустрічі (котрі будуть транслюватися на громадському каналі). Тим самим забезпечуючи здійснення прямого контролю, первинного колективу (будь-якої галузі, або об’єднаних спільною сферою діяльності чи існування громадян, колективів мешканців, підприємниців) над процесом реалізації виконання завдань та інших першочергових цілей, поставлених перед їхнім власним Координатором, по доведення до свідомості політиків та чиновників першочергових (а не видуманих політиками) народних проблем (своєї галузі, вулиці, міста чи сфери діяльності). Також в рамках ТГС відбувається одночасний контроль над політиками та державними чиновниками, по тому як вони дослухаються та виконують першочергові народні проблеми, а не своїх власних.
    - Тоді як Єдиний Центр Громадського Розвитку (ЄЦГР) або Будинок Громади має бути органом що з координує та з’єднає всі проблеми та вимоги, всіх Рад Координаторів, оптимізує всі зусилля та проекти в спільну програму розвитку СВОГО району міста, чи області, з подальшим в провадженням та реалізацією, через залученням інвесторів до цих спільних проектів розвитку СВОЄЇ вулиці, міста та області.
    
    ЄЦГР (Будинок Громади) має стати реальним механізмом вирішення всіх нагальних завдань розвитку Громади (вулиці, міста, області) - через механізм узгодження між усіма учасниками суспільної взаємодії (всіх Рад Координаторів даної місцевості та первинних колективі, що обрали цих координаторів), в співпраці разом з органами державного управління. Тобто ЄЦГР має бути стикувальним вузлом, що реально організує та об’єднує громадськість даної місцевості (району, місто, області).

Адже лише організована громадськість має право ініціювати так звані «Громадські слухання», щодо будь-яких проектів та програмам розвитку, що мають для них важливу соціальну або екологічну значимість.
     ЄЦГР має бути колегіальним, програмно-формуючим та реалізаційним органом - одночасно!  

Як все це можливо у одному органі?  -  Читай далі!

Важливий момент: - Єдиний Центр Громадського Розвитку (ЄЦГР) або Будинок Громади на будь-якому рівні, чи то місто, чи то область, НЕ має займатися гуманітарною політикою свого регіону, чи міста на пряму, без узгодження її з Національним Єдиним Центром Громадського Розвитку, котрий знаходиться на верху вертикалі всіх ЄЦГР в країні. Тобто в даному питанні місцеві ЄЦГР виступають лише тільки як дорадчо-консультативний орган.   







Соціально-організаційний
КОМПЛЕКСНИЙ ПРОЕКТ (робочий варіант)

«Єдиний ЦЕНТР ГРОМАДСЬКОГО РОЗВИТКУ - ЄЦГР»,
або Будинок Громади.

ЯК УНІВЕРСАЛЬНИЙ МЕХАНІЗМ БЕЗПОСЕРЕДНЬОГО САМОВРЯДУВАННЯ
СУСПІЛЬСТВА, І ІНСТРУМЕНТ ПОСТІЙНОГО ТА ПРЯМОГО ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ НАРОДУ ПРИ ФОРМУВАННІ ПРОГРАМ РОЗВИТКУ СВОЄЇ ГРОМАДИ ТА ДЕРЖАВИ ВЦІЛОМУ.
(У рамках формування Системи Громадського Самоврядування - СиГС)



3.1). ЗАГАЛЬНА КОНЦЕПЦІЯ ПРОЕКТУ.


ІДЕЯ ТА АКТУАЛЬНІСТЬ ПРОЕКТУ, А ТАКОЖ
СОЦІАЛЬНІ ПЕРЕДУМОВИ СТВОРЕННЯ ЄЦГР ТА ЙОГО
ЦЕНТРАЛЬНОГО ОРГАНУ - ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ

 Чому створення органів БЕЗПОСЕРЕДНЬОГО Народного самоуправління є першочергова необхідність та актуальність сьогоднішнього дня?

     Сьогодні, СИСТЕМА «опосередкованого УПРАВЛІННЯ», яка застосовується в рамках місцевого самоуправління, як і у всій системі реалізації ЛЮДИНОЮ своєї влади, вичерпала свій ресурс довіри та терпимості НАРОДУ, змушеного грати в «псевдо-самоврядування» за чужими, і не зрозумілим для нього, правилами.
Безуспішні спроби Суспільства обрати «гідних» лідерів, здатних реально захищати права та інтереси простих громадян, - шляхом делегування їм своїх голосів - як повноважень на ОПОСЕРЕДКОВАНУ ВЛАДУ, - Завжди закінчувалися примноження особистого капіталу чергових «слуг народу» за термін їх перебування у владі - на шкоду, і за рахунок самого Народу.
Тому сьогодні, як ніколи раніше, гостро постало питання про перехід Суспільства на нову формулу реалізації свого одноосібного, і виняткового права на владу, згідно Конституції, в тих частинах її законів, в яких йдеться про право Народу реалізовувати свою владу БЕЗПОСЕРЕДНЬО.

     І в цьому ракурсі, перехід від системи разового програмування розвитку тих чи інших сфер та рівнів управління Суспільства (системи опосередкованого управління), - до системи постійної зарядки органів управління поточними завданнями, включаючи контроль за реалізацією програм з боку громадських організацій (системи безпосереднього управління) - є як ніколи раніше назріла, і явна необхідність. А це можливо зробити, тільки запровадивши нову Систему Громадського Самоуправління (СиГС), починаючи з Місцевого Само Управління (МіСаУ) і до самого верху.

 Що ж сьогодні ми бачимо на практиці? Як Суспільство де-факто реалізує своє право на владу?

     На жаль, сьогодні, при складанні та реалізації, яких би то не було програм та планів розвитку країни, краю, міста, або навіть району чи вулиці, - НІХТО і НІЯК не бере до уваги думку тих, хто там живе або працює, - тобто самої Громади.
     Крім того, сьогодні є дуже сумним фактом те, що ті громадяни, яким «пощастило найнятися в служіння» Народу, мають у своєму розпорядженні всі ті багатства - рухоме й нерухоме майно, - яке на «папері», тобто за Конституцією, - належить всьому Суспільству (Громаді). А це і урядові будинки, дачі та санаторії з суперсучасними лікувальними закладами - з усією інфраструктурою та обладнанням, розкішні автомобілі та кабінети, а також величезні зарплати, і неконтрольована можливість хабарництва, і ... багато-багато іншого - що їх «господареві», тобто. Народу, навіть, і не снилося! І все це - абсолютно безкоштовно ...

     А що ж залишається самому «Господареві», що гордо величається Народом? - Сьогодні Народу доводиться платити за все, що йому, за Конституцією, і так належить… До того ж, сьогодні у «Господаря» - Народу немає не тільки своїх «Будинків Громад» для самоуправління, але немає навіть нормальних приміщень, і необхідних організаційних засобів для свята-святих - громадських організацій, що є «Дзеркалом Суспільства», і душею місцевих громад. Мало того, в той час, коли простим членам громадських організацій, при складанні та реалізації яких би то не було, своїх програм чи проектів, потрібно збирати величезну купу дозвільних документів, - їх «слуги» як по маслу запускають проекти, з яких їм потім тече фінансовий струмочок. І причепитися тут до чого-небудь дуже важко. Бо вони, заручившись нашим голосом як мандатом на вседозволеність, опосередковано, але виконують, один з можливих варіантів Конституції країни на реалізацію Народом своєї влади ...

 Чим це пояснюється? - Тільки тим, що до сьогоднішнього дня просто не було розроблено ефективного механізму реалізації статей Конституції України про право Народу, а отже кожного громадянина країни, БЕЗПОСЕРЕДНЬО здійснювати своє право на самоорганізацію, самоуправління та контроль над виконавчою системою Держави, яка б ефективно забезпечувала процес реалізації «соціального замовлення» від самого Народу.

 Чому так сталося? - Тому що за існуючими в Україну та решті світу законам, лише організована громадськість має право ініціювати так звані «Громадські слухання», щодо будь-яких проектів та програмам розвитку, що мають для них важливу соціальну, або екологічну значимість. А так як до цього дня наше Суспільство є не організоване в ЄДИНУ СИЛУ, як «Юридична Особа», і до того ж не мало Загальної Програми Розвитку та Єдиного Плану своїх дій, то й «юридично» претендувати на те, щоб БЕЗПОСЕРЕДНЬО реалізовувати свою владу - у нього не було формальних підстав ...
Отже, Поки Суспільство з безликого і розрізненого населення не стане організованою, розумною та згуртованою Все-громадської Силою, що має для реалізації своїх планів все необхідне - воно й далі залишиться віртуальним Народом, що має владу та право розпоряджатися своєю власною долею - тільки на сторінках Конституції.

     Так як же зробити так, щоб «вся влада, без залишку, належала самому Народу, і реалізовувалася виключно в Його інтересах»? - Відповідь елементарно проста: Щоб ефективно реалізовувати свою волю через програми розвитку (місцеві, регіональні, державні), Суспільство має бути само-організоване в розумну, творчу Силу, координуючу зусилля її учасників, це можна реалізувати за допомогою Єдиного Центру Громадського Розвитку - органу, що розробляє та суворо контролюючого реалізацію Комплексної, загально-узгодженої, Програми соборного Розвитку Суспільства(Громади) та План-Стратегію її виконання. (Див. Схему № 4)

     УВАГА! Найголовніший момент - в cтворенні «Будинку Громади» - тобто ЄЦГР безпосередня й головна роль відводиться ЗРК (Загальним Радам Координаторів даної місцевості), адже саме вони, мають ініціювати його створення, а також вирішують про відборі та призначення конкретних спеціалістів у його керівний склад. Наприклад: для створення Будинку Громади (ЄЦГР) міста Полтава організовуються - Загальна Рада (всіх рад) Координаторів (ЗРК) Полтави - представників всіх Рад Координаторів міста Полтава, на котрому обов’язково мають бути ЗМІ, та потенційні члени в Громадську Раду ЄЦГР (про все це більш докладніше буде далі).
Тобто ТГС та ЄЦГР мають свій, важливий, стикувальний вузол!

ІДЕЯ ЦЬОГО ПРОЕКТУ - сформувати Систему Громадської Самоорганізації і Самоуправління (СиГСіС) територіальних, соціально-економічних, виробничих, культурних та подібних об'єднань, що розвиваються відповідно до рівня еволюційного розвитку своїх безпосередніх членів, - плідно співпрацюють між собою, і колегіально спів-керуючих усіма процесами загальної життєдіяльності - в умовах Єдиного Державно-Громадського Простору. 

   
     З цією метою передбачається формування ВЕРТИКАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ Системи Єдиного Центру Громадського Розвитку (ЄЦГР)  БУДИНКІВ ГРОМАД - колегіального програмно-формуючого та реалізаційного органу - одночасно. Тобто починаючи з ЄЦГР міста, що є обласним центром, далі йде той що знаходиться вище - ЄЦГР області (під котрим знаходяться ЄЦГР районів даної області та міст, що є столицями цих районів - Див. у додатку Схему №11).
     Будинок Громади (ЄЦГР) повинен стати механізмом реалізації вільного волевиявлення громадян шляхом їх постійного ПРЯМОГО участі у формуванні стратегії, і тактики розвитку своєї місцевості. Через участь в первинних колективах, котрі обрали свого координатора та доручили йому завдання, з розв’язання соціальних проблем своєї міні громади (свого колективу). (Див. Схему №5). І він же, ЄЦГР - це універсальний інструмент, для практичної реалізації кожною людиною свого творчого потенціалу, в тих соціально-економічних умовах, які безпосередньо відображають його особистий рівень та сферу еволюційної свідомості.

ОСНОВНА МЕТА КОМПЛЕКСНОГО ПРОЕКТУ ЄЦГР

ОСНОВНА МЕТА ЄЦГР - стати реальним механізмом вирішення всіх нагальних завдань розвитку Громади - через інтегральний механізм узгодження між усіма учасниками суспільного взаємодії, включаючи органи державного управління, всіх процесів формування, і практичної реалізації програм державно-громадського розвитку. - Що і є основою формування Відкритого Громадянського Соборного Суспільства, заснованого на універсальних громадських, і соціально-економічних відносинах.

ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ КОМПЛЕКСНОГО ПРОЕКТУ ТА ЄЦГР

 ГОЛОВНЕ ЗАВДАННЯ ПРОЕКТУ - створення практичного механізму та інструменту природної самоорганізації, саморегуляції та самоуправління громадян, у рамках бажаних для них соціально-економічних відносин - з метою практичної реалізації всіх їх прав, на свій вільний та оптимальний саморозвиток. На місцевому рівні - всебічне сприяння реалізації громадських проектів та програм, спрямованих на всебічний розвиток міста та області - у рамках здійснення Комплексного Проекту Соборної Розвитку.

ГОЛОВНЕ ЗАВДАННЯ ЄЦГР - Сприяння формуванню та реалізації громадських програм, і проектів розвитку в усіх сферах життєдіяльності, а також практична підтримка державних, соціально-економічних та громадських заходів, спрямованих на реалізацію кращих проектів та програм, зі стабілізації та подальшого розвитку Соціуму.

ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ТА СФЕРИ ДІЯЛЬНОСТІ ЄЦГР:

 Проект складається з двох основних частин:

 1) - Створення «БУДИНКУ ГРОМАДИ» (Програмно-формуючого відділення ЄЦГР) - практичного органу ПРЯМОГО (безпосереднього) управління Народу своєю долею, і життям - шляхом безперервного само-формування програм власного та загально-узгодженого територіального розвитку.(Див. схеми № 4,7,6)
В основі системи пристрої даного органу - універсальна модель інтегрального організму, що має наскрізну систему із пошуку, акумуляції та реалізації кращих ідей та проектів, в інтересах всього Суспільства.
Відповідно до її концепції, формування територіальних та галузевих соціально-економічних, і культурних програм розвитку відбувається на основі реального чинника самоврядування, сфер суспільної свідомості, як у центрі, так і на місцях. (Див. Схему № 4).

 2) - Створення «СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО Технопарку» (Практико-реалізаційного Агентства ЄЦГР) - практичної бази реалізації творчого потенціалу людини в соціальній та економічній сферах - в рамках реалізації загальної та власної програми розвитку. 

МЕХАНІЗМ КОНТРОЛЮ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ

    Ефективний механізм контролю за забезпеченням виконання всіма рівнями та гілками управління програми-формуючих, і реалізаційних процесів Будинку Громади (ЄЦГР) як і ТГС буде забезпечено через формування Єдиної Системи Державно-Громадського Контролю (ЄСиДГК) - в особі комплексних та багаторівневих КОНТРОЛЬНИХ КОМІТЕТІВ. (Див. далі Главу СБГ та ЄСиДГК).
Завдяки впровадженню даної Системи, Суспільство отримує можливість реально взаємно-контролювати всі рівні суспільного, економічного та державного УПРАВЛІННЯ.
А при паралельному та активної участі Засобів Масової Інформації, в неупередженому висвітленні роботи всіх гілок, і ланок соціального організму держави, це дозволить реально здійснювати постійний та ефективний контроль за виконанням професійного та службового обов'язку, і морально-етичного рівня кожного слуги народу.


3.2). Принципи будови та механізм функціонування Будинку Громади(ЄЦГР).
    
     Для того щоб скласти для себе повне, і ясне уявлення про принципи будови та механізм функціонування Будинку Громади (ЄЦГР), треба уважно вивчити його роботу на прикладі (Схеми № 4 та №7) та образної схеми міського ЄЦГР (Схема № 6).

      Будова всього комплексу Будинку Громади (ЄЦГР) представляє собою два основні комплексу органів: програмо-формуючі органи (Схема № 4 - нижня частина), а ще - програмо-реалізуючі органи (схеми: № 4 - верхня частина), які можна собі уявити у вигляді двох з’єднаних пірамідальних споруд, або вітрил корабля (Схема № 8, або схема №6).
     Взагалі будяку схему, що описує ЄЦГР правильніше за все уявляти у трьох мірному вигляді - як піраміду(Схема № 7), у вершині котрої завжди знаходиться Загальна Рада (всіх) Координаторів даної місцевості (котра є головним контрольним органом ЄЦГР, бо вона створює ЄЦГР, назначає туди посадовців та контролює їх роботу).
Якщо ж брати ЄЦГР вже не міста чи області, а Національний ЄЦГР то тоді роль Загальна Рада (всіх Рад) Координаторів даної місцевості виконує вже Національна Рада Державних Координаторів (НРДК), в котру зібралися делегати від усіх Державних Рад Координаторів країни (всіх сфер та галузей).

     Двома головними робочими відділами ЄЦГР (обох органів) є - Координаційна Рада та Реалізаційна Рада, перша належить до «програмо-формуючих органів», друга до «програмо-реалізуючих органів» ЄЦГР (Схема № 4,6,7).
     Але Координаційна Рада (програмо-формуючих органів) ніяк не зможе працювати без налагодженої роботи Погоджувальної Ради та особливо Експертної Ради. Так само як і Реалізаційна Рада (програмо-реалізуючих органів) ніяк не зможе працювати без налагодженої роботи Погоджувально-Реалізаційного Комітету та особливо Практико-Реалізаційного Агентства.

     Розглянемо детально схему №4 (Див. в додатку), котра має назву «Механізм формування та реалізації проектів, і програм громадського розвитку в ЄЦГР».
В центрі схеми (тобто на вершині піраміди), знаходиться орган, що зветься Загальна Рада (всіх Рад) Координаторів (наприклад - міста Полтава).
Якщо б це був Будинок Громади (ЄЦГР) Полтавської області то на цій схемі цей орган називався б тоді - Загальна Рада (всіх Рад) Координаторів Полтавської області. Якщо б це був ЄЦГР України то на цій схемі цей орган мав би назву Національна Рада Державних Координаторів (НРДК).

     Тож повернемося назад до ЄЦГР міста Полтава.
Як видно на схемі №4 Загальна Рада (всіх Рад) Координаторів міста Полтава (що організувала ЄЦГР свого міста):
- Формує Цілі та Загальну стратегію розвитку;
- Виробляє ідеологію житєустрою;
- Здійснює ревізію Програми Розвитку.

А також:
- Затверджує склад Громадської Ради ЄЦГР та Комітету Єдиної Системи Державно Громадського Контролю (ЄСиДГК) - на рівні даної місцевості (дивись про неї далі, главу СБГ та ЄСиДГК).
- Здійснює загальний нагляд за діяльністю органів ЄЦГР.

    Тепер «спустимося» в низ схеми №4. Як бачимо Громада даного міста (його мешканці розбиті на первинні колективи - міні громади) зібравшись на свої збори (- збори мешканців вулиці;- збори колективу підприємства; круглі столи ГО; збори приватних підприємців).
Кожен первинний колектив формує список своїх власних:
- проблеми;
- вимоги;
- ініціативи;
- пропозиції;
- ідеї;
- проекти.

Після того, як в первинних колективах були сформульовані дані списки - Координатори кожного з цих первинних колективів відправляють їх до ЕКСПЕРТНОЇ РАДИ ЄЦГР (даної місцевості):

ЕКСПЕРТНА РАДА (перший рівень програмо-формуючих органів ЄЦГР):
 -  Дає загальну та спеціальні оцінки первинним (робочим) проектам, замовленням, ідеям;
- Пропонує механізм їх рішення та виробляє алгоритм їх реалізації;
- Зусиллями спеціалістів із консультативних комісій допомагає авторам ідей, пропозицій та подібного скласти грамотні «бізнес-проекти», «ділові пропозиції» і таке інше.
- Проводить (на базі реалізаційного відділу) спеціальні виставки, семінари, лекції та інше.

Далі, Експертна Рада попрацювавши - передає всю інформацію своєї роботи в Погоджувальну Раду, у вигляді чітко сформованих:
- Соціальних замовлень; Робочих проектів розвитку (на місцевому рівні).

ПОГОДЖУВАЛЬНА РАДА (другий рівень програмо-формуючих органів ЄЦГР):
- Проводить погоджування між всіма учасниками по формуванню місцевих територіальних та галузевих програм, і проектів розвитку;
- З цією цілю: 1) створюються спеціальні робочі комісії та групи; 2) проводяться соціальні опитування; 3) організовуються публічні слухання конкуруючих проектів; 4) організовуються круглі столи; 5) організовуються форуми; 6) інші подібні заходи. 

(Тут же, депутати - представники політичних структур, у відповідності програмного призначення своєї партії, укладають з авторськими колективами необхідні договори на курирування (лобіювання) ними подальшої реалізації їхніх проектів чи програм. (Див Главу 6 «Переворот взаємостосунків організованих громад, із політиками та політичними партіями, у новій в системі»). Слід зазначити, що оплата праці депутатів та їхніх партій має буде відбуватися з місцевого бюджету, і буде прямо залежати від їх старанності та успішності реалізації проектів, взятих ними на свій баланс.

Далі, Погоджувальна Рада попрацювавши передає всю інформацію своєї роботи в Координаційну Раду, у вигляді чітко сформованих:
- Соціально-економічних, галузевих та територіальних проектів (даної місцевості).

  КООРДИНАЦІЙНА РАДА (Третій рівень програмо-формуючих органів ЄЦГР) :
- Виробляє Єдиний Комплексний План та Програму розвитку;
- З цією цілю створює робочі комісії, котрі зводять в єдине ціле всі наявні соціальні, економічні, екологічні, культурні, освітні та інші проекти, і програми;
- Тестує їх (проводить референдуми; громадські опитування).


     Далі, в схемі №4 (в центрі знаходиться Загальна Рада Координаторів даної місцевості котра виконує загальний нагляд за діяльністю органів ЄЦГР) ми бачимо також далі - РЕАЛІЗАЦІЙНУ РАДУ. (Див нижче, розділ - 3.5.- ПРОГРАМО-РЕАЛІЗАЦІЙНИЙ ОРГАН ЄЦГР, ЦІЛІ, ЗАВДАННЯ ТА ПРИНЦИП ДІЯЛЬНОСТІ).


РЕАЛІЗАЦІЙНА РАДА (перший рівень програмо-реалізуючих органів ЄЦГР) або (як ще її можна назвати) Директорат, тому що вона складається з директорів-керівників основних проектів та напрямків, отримавши від Координаційної Ради результати їхньої роботи (інформацію) у вигляді:  - Єдиного Комплексного Плану та Програму розвитку даної території (з її галузями та сферами діяльності). А також зведені в єдине ціле всі наявні соціальні, економічні, екологічні, культурні, освітні та інші проекти, і програми. Плюс результати референдумів та громадських опитування (зроблених Координаційною Радою).

РЕАЛІЗАЦІЙНА РАДА:
- Назначає керівників основних програм та проектів;
- Формує виконавчі групи по реалізації конкретних проектів та програм, ставить їм задачі та строки виконання;
- Контролює весь комплекс питань, що стосується реалізації програм та проектів, і їх учасників.

Далі, Реалізаційна Рада попрацювавши передає всю інформацію своєї роботи в Погоджувально-Реалізаційний Комітет.

ПОГОДЖУВАЛЬНО-РЕАЛІЗАЦІЙНИЙ КОМІТЕТ (другий рівень програмо-реалізуючих органів ЄЦГР).
Він складається із керівників конкретних проектів та програм, відповідальних за їх реалізацію та контроль
ПОГОДЖУВАЛЬНО-РЕАЛІЗАЦІЙНИЙ КОМІТЕТ:
- Регламентує роботу Практико-Реалізаційного Агентства;
- Погоджує всі питання між учасниками реалізації та МіСаУ;
- Ставить задачу перед Практико-Реалізаційного Агентства, і розробляє план заходів.

Далі, над результатом роботи Погоджувально-Реалізаційного Комітету настає черга роботи вже Практико-Реалізаційного Агентства.

ПРАКТИКО-РЕАЛІЗАЦІЙНЕ АГЕНСТВО (третій рівень програмо-реалізуючих органів ЄЦГР):
- Реалізує проекти та програми розвитку, залучає творчій та трудовий потенціал
   Всіх громадян та їх соціально-економічні об’єднання всіх форм господарювання.
- Здійснює підтримку громадян в їх розвитку, в трьох основних напрямах:
  1) Підтримка та розвиток тих хто хоче само-реалізуватися індивідуально.
  2) Підтримка та розвиток вчених, винахідників, науково-творчих колективів
  3) Підтримка та розвиток духовних, культурних, освітніх та інших колективів.
- Надає всі необхідні для розвитку та діяльності: програми, проекти, навчання, презентацію діяльності, кадрову та інформаційну допомогу.
- Виділяє: технічну, матеріальну, фінансову, консалтингову допомогу.

Результатом роботи ПРАКТИКО-РЕАЛІЗАЦІЙНОГО АГЕНСТВА є : реальне сприяння, підтримка та розвиток всіє громади міста чи області (Приватним підприємцям; Колективам акціонерних підприємств;Кооперативам; Різного роду творчим та духовним колективам; Громадським організаціям).


    Тепер розглянемо детально ще одну важливу схему про Будинок Громади (ЄЦГР) - схему №7, котра має назву «Принципова Схема функціонування Системи ЄЦГР, і механізм погоджування Державного управління та Самоуправління, при виробленні та реалізації комплексних проектів, і програм розвитку Держави та Громади». Ця схема показує хто міг би бути членом органів та відділів Будинку Громади (ЄЦГР), котрих призначає та запрошує Загальна Рада (всіх рад) Координаторів даної місцевості.
     В цій схемі є три колони, центральна колона (це аналог схеми №4) показує чим займаються даний відділи та орган Будинку Громади (ЄЦГР). Права колона показує можливих представників в ЄЦГР від Громадськості, тоді як ліва показує можливих представників в ЄЦГР від Державних органів місцевої влади.  


     Розглянемо ще одну схему котра стосується Будинку Громади (ЄЦГР) -  схему №6 (Див. додаток - Схеми), котра має назву «ЄЦГР або Кораблик МіСаУ». Це най простіша схема для розуміння ЄЦГР, адже вона показує будову Будинку Громади (ЄЦГР) та його два основних комплекси органів: програмо-формуючі органи та програмо-реалізуючі органи, у вигляді двох вітрил.
На схемі також добре видно вершину щогли корабля, в котрій завжди знаходиться:
- Загальна Рада (всіх рад) Координаторів даної місцевості (котра є головним контрольним органом ЄЦГР, бо вона створює ЄЦГР, та Громадську Раду, назначає посадовців та контролює їх роботу) та підзвітна лише їй - ЄСиДГК єдина система Державно Громадського Контролю, як і СБГ на території даної місцевості.
 Також на схемі № 6 видно Міську Раду; Мера; Міськвиконком та звичайно ж Громаду даного міста. Саме за тим як з’єднуються між собою дані геометричні фігури, з котрих складається весь «Кораблик МіСау», і показується рівень впливу, чи взаємодії даного органу, з органами та відділами Будинку Громади (ЄЦГР).

Наприклад: в схемі (№6) добре видно що - Мер міста знаходиться на порядок нижче за «вершину ЄЦГР». Тобто він (чи його представники) немає жодного впливу чи навіть права консультувати членів «вершини ЄЦГР» (Загальна Рада (всіх)Координаторів даної місцевості та підзвітна лише їй - ЄСиДГК єдина система Державного Громадського Контролю, СБГ на території даної місцевості), тоді як«вершини ЄЦГР» навпаки.

     Далі, також видно, що Міська Рада (чи її вповноважені представники) можуть співпрацювати із: - Експертною Радою;Погоджувальною Радою; Реалізаційним Агентством; Погоджувально-Реалізаційним Комітетом. Але що стосується Міської Ради та Координаційної Ради;Реалізаційної Ради то тут Міська Рада може бути лише (щось на зразок) помічника - консультанта, і лише за умов згоди Координаційної Ради та Реалізаційної Ради.  

Далі, всю цю схему можна зрозуміти легко, стосовно Міськвиконкому.

     Але що стосується Громади яка є основою даного Корабля, як видно зі схеми:  може здатися, що вона співпрацює на пряму, через своїх Координаторів, лише з Експертною Радою та Реалізаційним Агентством. (Як і у схемі № 4 (члени громади) подають в Експертну Раду свої проблеми та пропозиції, а на виході ЄЦГР з Реалізаційним Агентством отримують вже соціально-економічний розвиток). Проте пригадавши всю суть ТГС (Частина №2, Глава №1), ми згадаємо - що члени Загальної Ради Координаторів даної місцевості, виходять із первинних колективів, тобто з міні-громад даного міста, складених за специфікою своєї галузі чи сфери. Тобто громадяни міста якщо їм не подобається робота їхнього Будинку Громади (ЄЦГР) можуть вплинути на те щоб Загальна Рада Координаторів даного міста змістили негідних, такої посади службовців.



3.3). МЕХАНІЗМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ ПО ФОРМУВАННЮ Будинку Громади(ЄЦГР).

   ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЛАНОВІ ЗАХОДИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ.

     Основа здійснення всього Проекту полягає у створенні інтегрального державно-громадського механізму, з його реалізації та контролю.
Це передбачає об'єднання зусиль структур різних форм власності, і соціального підпорядкування, які прямо чи опосередковано зацікавлені у його реалізації.
Такий інтегральний принцип участі всіх зацікавлених сторін у Загальному Комплексному проекті, і кооператний механізм використання всіх наявних ресурсів його учасників, має природний принцип, і тому є самим ефективним науково-практичним методом, для вирішення всіх завдань, що стоять перед Суспільством.

Організаційне забезпечення та координація з реалізації Проекту буде здійснюватися через регіональні та місцеві Штаб-квартири ЄЦГР, відповідно до Положення, яке розробляється самими членами.
Згодом ці Штаб-квартири стають основою створення Громадських Рад Будинків Громади (ЄЦГР) - організаційних ядер вертикалі Єдиних Центрів Громадського Розвитку.

 Членами Штаб-квартири можуть бути: Фізичні та юридичні особи, представники державних та громадських організацій, наукових та ділових кіл ... - всі, хто бере активну участь у формуванні Спільної Цілі по практичному вирішенні завдань Програми Територіального Розвитку. (Див. далі ГРОМАДСЬКА РАДА ЄЦГР - СКЛАД, БУДОВА, ОСНОВНА МЕТА, МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ ТА ПРИНЦИП ДІЯЛЬНОСТІ).

     Особливо потрібно наголосити на необхідності залучення до співпраці найбільш прогресивно-мислячих, і успішних представників бізнес-структур та банківських кіл, які розуміють, що їх сьогоднішні капіталовкладення обернуться, в недалекому майбутньому, значно більшими дивідендами від розвитку всієї соціально-економічної інфраструктури своїх регіонів, і всієї країни в цілому.


ПОТЕНЦІЙНИЙ СКЛАД МОЖЛИВИХ УЧАСНИКІВ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ ЄЦГР :

 - різні громадські, культурні і наукові організації;
 - представники виробничих, ділових і фінансових кіл;
 - представники місцевих законодавчих та виконавчих органів;
 - органи проф.союзів та ЗМІ;
 - активні громадяни та організації, Що мають ідеї або проекти щодо поліпшення функціонування системи життєзабезпечення, і розвитку своєї територіальної громади.

 КАДРОВО-ОРГАНІЗАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЄЦГР

     За Законом циклічного (спірально-імпульсного) розвитку, всі старі форми розвитку Суспільства самі відживають свій вік, входячи в суперечність з новими енергіями та ідеями, які приходять разом з новим циклом еволюційних перетворень.
    І в усі часи перехід від однієї системи-формації до іншої відбувався завдяки твердій волі лідерів та енергетичної підтримки народних мас, які втомилися жити за старим, і пристрасно бажаючих жити в нових, більш справедливих умовах.
     А для того, щоб ці нові та справедливі умови були практично підготовлені та впроваджені, необхідно терміново підготувати відповідні кадри керівництва та управління Суспільства з тих лідерів, які найбільш повно відповідають на даний момент всім критеріям «КОДЕКСУ ЛІДЕРА-КЕРІВНИКА». Мають бути створені - УНІВЕРСАЛЬНІ КРИТЕРІЇ ДОПУСКУ ДО ВЛАДИ!

 У свою чергу, для того, щоб підготувати якісно-нові кадри управління для Нової Громадської Системи, необхідні висококваліфіковані викладацькі та атестаційні кадри. (Див далі проект АВДГУК)

 І хоча сьогодні в Суспільстві є достатньо різних наукових шкіл та академій в цьому направленні, проте відсутній сам універсальний критерій у їх підборі, системі навчання та атестації. А також відсутній єдиний понятійний апарат - фундамент універсологічної освіти, і виховання майбутніх громадських керівників та державних управлінців.

 Тому найважливішим кроком на шляху формування практичної бази висококваліфікованих кадрів реалізації Проекту Будинку (ЄЦГР), і всього комплексу Загальної Програми ПВЄ, - є створення Єдиної Системи Підготовки нових лідерів - Академії Вищого Державно-Громадського Управління та Керівництва - АВДГУК. (Див. далі однойменну главу)

     З метою покрокового формування органів та підрозділів Будинку Громади (ЄЦГР), на першому етапі, кадрове забезпечення буде здійснюється за рахунок людських ресурсів самих учасників реалізації Проекту (з членів ПВЄ, що стануть партією чи громадським рухом, а також прихильних до даної ідеї організацій).

Це передбачає наявність наступних ресурсів та кроків:

 • З числа найбільш шанованих та заслужених вчених, і громадських діячів, формується ОРГАНІЗАЦІЙНО-РЕАЛІЗАЦІЙНА ГРУПА - Штаб Проекту ЄЦГР;

 • Для розгортання всіх підрозділів Будинку Громади (ЄЦГР), формується персонал для кожного з них - з числа наукових керівників та консультантів, фахівців тих сфер, в яких дані відділи мають потребу. При цьому потенційними співробітниками є найбільш підготовлені та відповідають всім критеріям (мають бути створені - УНІВЕРСАЛЬНІ КРИТЕРІЇ ДОПУСКУ ДО ВЛАДИ) від представників державних структур, політичних та громадських організацій, наукових та творчих колективів, та інші особи, які мають універсологічну підготовку.

 • Під кожен окремий проект та програму формується спеціалізована група з розробників, і виконавців даного проекту;

 • До реалізації проектів залучаються місцеві кадри, а також фахівці з інших регіонів та областей, чия допомога може виявитися необхідною.

 Як вже згадувалося, для забезпечення успішної реалізації всього Проекту, проводиться спеціалізована підготовка та навчання співробітників відділів Будинку Громади (ЄЦГР) на семінарах, лекціях, а потім і в спеціалізованих-ванних навчальних закладах - в рамках реалізації Проекту.



3.4). ГРОМАДСЬКА РАДА ЄЦГР - СКЛАД, БУДОВА, ОСНОВНА МЕТА, МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ ТА ПРИНЦИП ДІЯЛЬНОСТІ.


 УВАГА! 
Головний керуючий орган ЄЦГР (даної місцевості) - це «Громадська Рада ЄЦГР». Загальна Рада (всіх рад) Координаторів даної місцевості ініціювавши створення Будинку Громади (ЄЦГР) даної місцевості, обирає та запрошує членів Громадської Ради ЄЦГР. Громадська Рада, стає - щоденним виконувачем обов’язків керівника даного Будинку Громади (ЄЦГР), вона підкоряється Конституції та Законам України, а також має виконувати інструкції та директиви ЗРК, що її призначила! Якщо в роботі Громадської Ради ЄЦГР немає конструктиву та результатів - ЗРК що створила її, має втрутитися її в роботу, та навіть оновити склад Громадської Ради даного ЄЦГР.

Громадська Рада ЄЦГР є: головним органом ЄЦГР даної територіальної громади, органом, що розробляє та суворо контролює реалізацію комплексної, загально-узгодженої, програми соборного розвитку даної Громади, і плану-стратегію її виконання. Громадська Рада Будинку Громади (ЄЦГР) є Головним органом самоорганізації та самоуправління, й контролю над виконавчою системою Держави даної місцевості. Виконуючи , втому числі тимчасову роль контрольно-ревізійного органу для місцевої влади.
Громадська Рада Будинку Громади (ЄЦГР) має бути - відкритим колегіальним програмо-формуючим, рекомендаційно-консультативним органом, з чітко прописаними повноваженнями та межами свого впливу, який буде відображати об'єктивну думку, й інтереси ВСЬОГО суспільного (соціально-економічного, культурного і т.д.) зрізу даної територіальної громади. А не тим абстрактним дорадчим круглим столом (із не зрозумілою для пересічного громадянина системою відбору до її складу,  і ще більшим запитанням про компетентність та відповідальність її членів перед кожним членом громади міста), що існує зараз при меріях та чомусь має також назву «Громадська Рада».  Притому що члени місцевої громади (мешканці міста) - а ні сном, а ні духом, не в курсі, коли вона збирається, і що саме там обговорюватиметься.

Всі первинні колективи даної місцевості (громади) мають одночасний вплив (оголосити своє зауваження чи вотум недовіри ) не лише своєму власному Координатору, але й на буд-якому представнику, на будь-якому рівні, від їх Ради Координаторів (галузі чи сфери) Теж саме стосується й делегованих в Громадську Раду Будинку Громади (ЄЦГР) Координаторів (так званих Народних Представників), що представляють галуз чи сферу даного первинного колективу.
(Див Схему № 11 та 5 ).

УВАГА! 
- Чим же головним чином відрізняється ЗРК та Громадська Рада ЄЦГР?
 - Членами Загальної Ради Координаторів даної місцевості можуть бути лише Координатори (галуз та сфер діяльності) що обрані своїм первинними колективами через систему ТГС, і все.
Членами ж Громадської Ради ЄЦГР (котру ініціює та створює ЗРК) крім делегованих туди так званих Народних представників - по одному представнику від членів Рад Координаторів даної місцевості, є ще й так звані «запрошені гості» - це представники від місцевої влади (державна владна вертикаль) - депутати керівники комітетів, керівники силових державних структур (МНС; МВС; СБУ), представник від податкової та прокуратури, представники комунальних підприємств та енергопостачальних-підприємств даної місцевості (Газ; Світло; ЖКГ), мер міста чи його представник (губернатор якщо це обласний ЄЦГР) та союзи й об’єднання працівників різних галузей та сфер, котрі не обрали поки що своїх Координаторів, тобто не увійшли ПОКИЩО в систему ТГС.

ОСНОВНА МЕТА ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ ЄЦГР - стати колегіальним рекомендаційно-консультативним органом, який буде відображати об'єктивну думку, й інтереси ВСЬОГО суспільного (соціально-економічного, культурного і т.д.) зрізу даної територіальної громади.
На перехідному етапі, ВІН, ЗАГАЛЬНО-ПОГОДЖЕНО з існуючими сьогодні органами законодавчої та виконавчої влади, буде приймати, і само-реалізовувати саме ті проекти та програми розвитку місцевості, які спрямовані на загальне благо всіх, без винятку, місцевих жителів (даної громади) - виконуючи, втому числі тимчасову роль контрольно-ревізійного органу для «місцевої влади».
     Надалі, Громадська Рада Будинку Громади (ЄЦГР) стане центральним органом прийняття Комплексної Програми Розвитку, передавши функції контролю спеціальним комітетам з Єдиної Системи Державно-Громадського Контролю (Див. Проект «СБГ та ЄСиДГК» ).


СКЛАД ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ ЄЦГР


З кого має складатися Громадська Рада, щоб по праву вважатися «умом, честю та совістю» громади даної місцевості (міста, регіону)? 

В громадську раду ЄЦГР міста, мають входити по одному (Координатору) Народному представнику від всіх Рад Координаторів цього міста, а також (на початковому етапі) по одному представнику від будь-якої сфери та галузі (Об’єднання чи Союзу), що є на території даної місцевості та котрі ще не мають своїх Рад Координаторів, (не встигли їх ще організувати)...Вони можуть створити свій союз чи об'єднання та направити свого представника в громадську раду Будинку Громади (ЄЦГР).
Громадська Рада ЄЦГР (незалежно від того, чи це ЄЦГР міста, чи області, або ж взагалі Національний ЄЦГР), це є повсякденний керуючий та контролюючий орган ЄЦГР. Громадська Рада ЄЦГР є повністю відкритою для ЗМІ та повністю підзвітною до ЗРК, що створила даний ЄЦГР.



Увага!!
- На відміну від обласних державних адміністрацій та міських, де в складі громадських рад можуть бути цілий ряд різних громадських організацій - в складі Громадської Ради ЄЦГР можуть бути лише: громадські організації, котрих за своєю діяльністю можна віднести до однієї з 6 най важливих сфер (даної місцевості), як то правозахисні громадські організації (в сфері охорони та захисту життєдіяльності). Інші громадські організації що не увійшли в одну з 6 категорій мають бути на засіданнях та нарадах Громадської Ради ЄЦГР, але на правах гостей-спостерігачів.

УВАГА! 
В складі Громадської Ради ЄЦГР не має бути: будь-яких релігійних організацій, бути громадські організації (лише на правах гостей-спостерігачів.). Також в Громадській Раді Будинку Громади (ЄЦГР) немає бути політичних партій чи об’єднань (громадських організацій), що діють як політичні партії, вони взагалі не мають права бути на засіданнях Громадської Ради ЄЦГР.
Чому так? Тому що Громадська Рада ЄЦГР має бути концентратом та вираженням ТГС даної місцевості - працівників галузей та сфер діяльності (об’єднань та союзів), а також представники підприємництва даної місцевості.
  
Увага!!
- Представники від - Фінансових, банківських-інвестиційних кіл; Правоохоронних органів; енергопостачаючих структур; теплозабезпечуючих організацій - входять в Громадську Раду ЄЦГР лише на правах гостей !!! Це обумовлено тим що дані галузі (сфери) мають власну ієрархію, або є частиною державної вертикалі влади, або є конче важливими, для фінансового та енергетичного існування громади (тож можуть мати власний інтерес та план політичних маніпуляцій). Всі вони повинна мати логічну модель прямого підпорядкування нижчестоящих виконавців - вищестоящим (як в армії - з суворим підпорядкуванням, і такою ж відповідальністю). Але кожен з таких фахівців-виконавців даної галузі, на даному територіальному рівні, буде прямо підкорятися та контролюватися Народними представникам, даної місцевості).
Це має бути жорстко зафіксовано в Конституції та відповідному «законі про ЄЦГР», в статутах Громад, і ЄЦГР.

Громадська Рада, як «дзеркало» соборного рівня розвитку та сфер свідомості даної громади, має складатися з представників всіх, наявних основних напрямів, сфер громадської та соціально-економічної діяльності. В Громадській Раді Будинку Громади всі Координатори-Народні представники, умовно розділені на шість най важливих сфер (даної місцевості).

Ось ці (наприклад) напрями та їх представники :


1).СФЕРА ПРЯМОГО ЖИТТЄЗАБЕЗПЕЧЕНИЯ (9)

- представник від Ради Координаторів працівників виробничо-промислового сектору (заводи та фабрики);
        - представник від асоціації бізнесменів крупних комерційних кіл (на правах гостей-інвесторів);
        - представник від Ради Координаторів середніх комерційних кіл;
        - представник від Ради Координаторів малих, приватних підприємців;
        - представник від асоціації фінансових, банківських-інвестиційних кіл (на правах гостей-інвесторів);
        - представник від Ради Координаторів (Об’єднання чи Союзу) працівників агропромислової сфери;
        - представник від Ради Координаторів працівників харчової промисловості (молокозавод, хлібозавод, кондитер);
        - представник від Полтавської громадської організації підтримки та розвитку підприємництва;
        - Представник від влади, з комітету підтримки та розвитку підприємництва;


2).СФЕРА ОХОРОНИ ТА ЗАХИСТУ ЖИТТЄДІЯЛНОСТІ(9)

         - представник від правоохоронних органів (на правах гостей);
      - представник від Об’єднання чи Союзу органів громадської безпеки та контролю за управлінням (СБГ та ЄСиДГК );
 - представник від (Об’єднання чи Союзу) громадських правозахисних організацій;
- представник від Ради Координаторів працівників охорони здоров’я;
- представник від Ради Спілки екологічних моніторингових організацій;
      - представник від ГО по інформаційному захисту Суспільства;
       - представник від ГО «Полтава чисте місто» ;
       - представник від ГО «Комітет захисту прав споживачів фінансових послуг»;
       - представник від - Полтавське відділення ВГО «Комітет виборців України»;


3).СФЕРА ОРГАНІВ ЗМІ ТА КОМУНІКАЦІЇ(9)

- представник від Асоціації по інформаційному розвитку;
- представник від Ради (Об’єднання чи Союзу) працівників телебачення;
- представник від Ради (Об’єднання чи Союзу) працівників радіо;
- представник від Ради (Об’єднання чи Союзу) працівників друкованих видань;
- представник від Ради (Об’єднання чи Союзу) підприємств телефонного зв’язку;
- представник від Ради (Об’єднання чи Союзу) організацій – провайдерів Інтернету;
   - представник від ГО «Асоціація незалежної преси Полтавщини»;
   - представник Полтавська обласна організація Національної Спілки журналістів України;
- представник від Ради (Об’єднання чи Союзу) Інтернет видань;


4).СФЕРА КОММУНАЛЬНО-ПОБУТОВОГО ЖИТТЕЗАБЕСПЕЧЕННЯ(9)

   - представник від Ради Координаторів працівників транспортних підприємств Полтави;
   - представник від Асоціації будівельно-ремонтних організацій;
   - представник від Асоціації енергогенеруючих та енерго-постачаючих структур (на правах гостей);
- представник від Асоціації тепло-забезпечуючих організацій (на правах гостей);
- представник від Ради Асоціації підприємств комунального господарства;
- представник від водоканалу;
- представник від громадської організації із захисту довкілля.
- представник від організації, що добувають електроенергію природним шляхом.
- представник комітету із розвитку та впровадження нових передових технологій енерго та паливо виробництва


5).СФЕРА СОЦІАЛЬНО-КУЛЬТУРНОЇ ЖИТЄДІЯЛЬНОСТІ (9)

- представник від Ради (Об’єднання чи Союзу) по питанням родини та молоді та спорту;
- представник від Ради (Об’єднання чи Союзу) молодіжних організацій;
- представник від Ради Координаторів Закладів Освіти;
- представник від Ради (Об’єднання чи Союзу) науково-дослідницьких та науково-виробничих організацій;
   - представник від Ради Г О “Культурно-духовний центр ”;
   - представник від Ради (Об’єднання чи Союзу) по питанням людей з вадами здоров’я ;
   - представник громадської організації з популяризації національної культури та звичаїв.
   - представник Союзу молодіжних громадських організацій.
          - представник Союзу молодіжних спортивних організацій.


6).СФЕРА МІСЦЕВОГО САМОУПРАВЛІННЯ(9)

- представник від місцевого законодавчого органу (голова міської чи обл. Ради);
- представник чи голова ОСН на даній території;
- представник чи голова ОСББ на даній території;
- представник від місцевого виконавчого органу (мер, чи губернатор)
- представник від громадських організацій захисту по розвитку самоврядування;
- представник від Громадських (вуличних) Координаторів;
- представник від Погоджувальної Ради ЄЦГР по формуванню галузевих програм;
- представник від Погоджувальної Ради ЄЦГР по формуванню громадських та соціальних (вуличних) програм;
- представник від Координаційної Ради ЄЦГР по формуванню Комплексної Програми;


Крім вищеперерахованих представників, до складу Громадської Ради входять :  

ü      самі керівники вище перерахованих сфер життєдіяльності громади – всього 6 чоловік;
ü      представник від Науково Експертної Ради (НЕР) – рекомендаційного органу ЄЦГР;
ü      представник ЄЦГР – відповідальний КООРДИНАТОР ГРОМАДИ.

ВСІ разом вони утворюють СФЕРУ УПРАВЛЕНИЯ И КОНТРОЛЯ.

Всього:  - представники 6-ти сфер громади = 54
+ відповідальні голови кожної з 6-ти сфер    6 чол.
+ координатор-старійшина від Науково Експертної Ради (НЕР)
+ координатор-представник Будинку Громади(ЄЦГР).

ВСЕГО – 62 члена Громадської Ради Будинку Громади (міста чи то області)


Тобто: всі ті кого у даному списку названо - «представник від Ради (Об’єднання чи Союзу)» це є координатор - від даної галузі чи сфери(а також представники громадських організацій що своєю діяльністю вписуються в одну з 6 сфер). Якщо дана галузь чи сфера, ще не перейшла в ТГС, тобто її первинні колективи не обрали ще собі Координаторів, то  вони виступають в Громадській Раді Будинку Громади (ЄЦГР) саме як - «представник від Ради (Об’єднання чи Союзу)», в залежності від того в якій формі організації знаходиться дана галуз чи сфера, на даний момент.
Це не стосується тих хто запрошений в Громадську Раду - на правах гостей.
Всі ті кого у даному списку названо - «представник Асоціації…» це є представник керівництва підприємств - від даної галузі чи сфери, даної місцевості.


    

   Таким чином залишилося тільки визначити, хто ж виконуватиме роль умілого та мудрого ЛОЦМАНА, знає всі таємниці й закони «життєвого океану», а також підводні рифи на майбутній маршрут.
У цьому плані пропонується, на всіх рівнях управління, створювати не тільки «Громадські Ради», але й «Ради мудрих» (Науково Експертна Рада).
Вони будуть складатися з самих просвітлених та мудрих громадян Суспільства (даної громади), володітимуть, як найвищим рівнем універсологічних (всього спектру) знань, так і високим духовно-моральними якостями. Це можуть бути духовно-освічені вчені, науково-освідченні священнослужителі, люди творчості та культури, і т.д.
- Тобто всі, хто відповідає відповідним вимогам, і має соборний рівень свідомості та в той же час, є представниками від кожної з соціальної сфери свідомості. Дані Ради формуються на основі того ж, вище зазначеного, принципу що й ради Координаторів. (Див. Глава №8. НЕР та ДНЕР).

 Таким чином, даний рекомендаційного орган (НЕР) стане «стикувальним вузлом», що вироблятиме стратегію майбутнього розвитку (даної громади і її території), - погоджуючи її з тактикою і самою готовністю Суспільства розвиватися в нових для себе умовах.



     Яким чином, завдяки ЄЦГР, Громада зможе вирішувати всі свої проблеми, і будувати своє життя самостійно, а не за чиєюсь вказівкою «згори»?


3.5). ПРОГРАМО-РЕАЛІЗУЮЧІ ОРГАНИ (ПРО) ЄЦГР.
ЦІЛІ, ЗАВДАННЯ ТА ПРИНЦИП ДІЯЛЬНОСТІ

СКЛАД, ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ І МЕХАНІЗМ РОБОТИ
Програмо-Реалізуючого Органу (ПРО) ЄЦГР
(РЕАЛІЗАЦІЙНОГО АГЕНТСТВА АБО ПРАКТИКО-РЕАЛІЗАЦІЙНОГО ВІДДІЛУ)
(Див. Схеми: № 4 - верхня частина, № 7 - нижня частина).

 ІДЕЯ ПРОЕКТУ: Для успішної та практичної реалізації всієї Комплексної Програми розвитку, прийнятої місцевою громадою, необхідно щоб її реалізацією зайнявся «відповідальний та зацікавлений в цьому працівник». І краще, ніж сам «замовник», з цією роллю, як показав історичний досвід, ніхто не здатний впоратися. Саме Суспільство (Громада) - як «замовник» та «виконавець» в одній особі, - і є тією самою рушійною силою реалізації всіх (складені ним же), і отже, необхідних йому, проектів та програм власного розвитку.

 ОСНОВНА МЕТА ПРО-ЄЦГР - створення ефективного універсального механізму, з практичної реалізації в регіонах та на місцях, кращих проектів та програм щодо соціально-економічного, і духовного-моральному розвитку місцевої території, і її громади. (Схема № 7 - нижня частина)

Ці Підрозділи Центрів Громадського Розвитку покликані стати ефективними структурами, реально сприяють ПРАКТИЧНОМУ, соціально-економічному та національно-культурному, розвитку регіонів, в рамках формування на місцях основ Відкритого Соборної Суспільства.

 ОСНОВНЕ ЗАВДАННЯ ПРО-ЄЦГР(в особі Практико-Реалізаційного Агентства) - це комплексне надання мешканцям громади всіх необхідних, практичних інструментів (приміщень, обладнання, оргтехніки, засобів зв'язку та поширення інформації, кредитів, технологій, проектів тощо) - тобто всього необхідного для безпроблемного розвитку кожної людини, будь-то в колективі однодумців, або індивідуально.
Це передбачає створення всієї необхідної комплексної інфраструктури із забезпечення діяльності громадян, а також створення організаційно-координаційних структур та органів, що регулюють всі процеси взаємовідносин учасників цього підрозділу. (См. Схеми № 7)



У рамках даного органу планується створення таких відділень та Центрів, з на правлінням діяльності:


 1. ВІДДІЛЕННЯ-ЦЕНТР РЕАЛІЗАЦІЇ ГУМАНІТАРНИХ ТА НАУКОВО-ТЕХНІЧНИХ ІННОВАЦІЙ.

 Центр стане реалізаційними відділенням Інноваційного Центру Розвитку Громади - ІЦРГ». Адже у нас в країні багато талановитих винахідливих людей, зокрема молодих винахідників, ідеї котрих зараз гальмують, а вони б могли принести користь своїй громаді та країні.

 В Задачу даного Центру входить практичне, сприяння реалізації кращих ідей, винаходів, програм і проектів громадян громади (а також наявних в арсеналі ІЦРО), Спо-можних дати потужний імпульс і забезпечити подальший стабільний і динамічний розвиток соціально-економічного сектора свого регіону або місцевості.
Даний Центр, залучаючи висококласних фахівців з профільних організацій (у співпраці та за договором з іншими науково-технічними центрами та структурами) буде надавати маркетингових, моніторингові послуги, і вести консалтингове супровід для тих підприємств та осіб, Які захочуть впровадити у себе будь-які інновації в сфері свого розвитку.
В арсеналі Центру - свій експертний відділ, патентне бюро, і служба впровадження та науково-практичного супроводження реалізованих технологій, проектів і програм.
Адже на жаль не всім нашим громадянам відомо - для того щоб винахіднику з периферії запатентувати свій винахід, треба подолати не близький шлях до Києва, а тоді ще пройти ще важчий шлях через бюрократичні перепони - єдиного державного патентного бюро. Розум та талант, винахідливих людей, міг би прислужитися цій країні та бути одним з чинників її підйому на світовому рівні. Натомість вони не мають ніякого сприяння, ні держави ні спонсорів. Часто буває у нас, що геніальні винаходи навмисно гальмуються, або завернути, у держаному патентному бюро, бо серед них є винаходи, що не вигідні олігархам, або зменшують для не чесних чиновників шляхи обкрадання держави.

Угоди по проектах, для виключення фінансового ризику, і за бажанням замовника, буде страхуватися власною страховою компанією.

 З метою мінімізації фінансового ризику з боку банківських структур та фінансових організацій, що беруть участь в реалізації різних проектів учасників Центру, в рамках його діяльності припускається створення, на їх основі, спеціального "фінансового пулу" - (щось на зразок) Холдингового Громадського БАНКУ РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ.
Його завдання - вкладення акумульованих фінансових коштів не в окремий проект, а в "ПАКЕТ", що складається з програм, проектів та різних інновацій, що мають різну складність, вартість та терміни реалізації.
Таким чином, навіть у разі непередбачених обставин та затримки реалізації будь-яких окремих проектів, загальний фінансовий стан всього "пулу", і відповідно, для кожного з учасників фінансування окремо, буде завжди стабільним - за рахунок реалізації інших, більш успішних  програм. Для виключення ж жодних ризиків, вище описаний "ПАКЕТ", або окремі проекти, також можуть бути застраховані "пулом" у вище зазначеної «Страхової Компанії».

 2. ВІДДІЛЕННЯ-ЦЕНТР ПІДТРИМКИ ТА РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА.

 Завдання цього Центру - сприяння реструктуризації та демонополізації державних підприємств - шляхом залучення в цей сектор ініціативних, енергійних та заповзятливих громадян, що мають мрію створити своє «власну справу».
Тут же буде здійснюватися підтримка громадян, що задумали створити ділові формування общинного типу, тобто "Товариства", кооперативи та інші види колективного господарювання, в т.ч. відкритого акціонерного типу.
На базі цього Центру "новобранці" будуть проходити навчання азам бізнесу, а охочі - подальше навчання його премудростям.
При необхідності "новобранцям" буде видаватися певний кредит з резерву спеціального «Фонду підтримки та розвитку підприємництва», під невеликий відсоток.
У деяких випадках, - для організації нових приватних підприємств та при реалізації ними особливо актуальних, для даної місцевості, соціальних програм, або економічних проектів, - можлива допомога у виділенні невеликих площ під офісні та виробничі потреби.
Вони будуть виділятися зі спільного, з адміністраціями міста та регіону, «Фонду комунального майна» - за вельми помірну плату.

 Протягом трьох років Центр зобов'язується здійснювати прямий нагляд і опіку, створених "під його крилом", підприємств. Це виражається у веденні різної документації, бухгалтерського супроводом та податкових операцій даного підприємця, а також допомоги з моніторингу, пошуку ділових партнерів, необхідної сировини, збуту (або реалізації) готової продукції, або ж у здійсненні певних побутових та соціальних послуг.
По закінченню трьох років, коли підприємства, стають рентабельними та мають можливість «самостійно плавати в океані бізнесу», на місце вибувшого «пташеня», у «Бізнес-Інкубатор» приходить новий підприємець.

 В завдання Центру Підтримки та Розвитку Підприємництва можливо буде входити також, і допомога всім вже існуючим, і активно працюючим, приватним або колективним, підприємствам.
Це буде пов'язано з ефективними рекомендаціями, в складанні планів їх розвитку - на базі останніх розробок в області систематизації міжнародного досвіду, в управлінській, організаційної та соціально-економічній сферах. А також на основі наукового прогнозування найближчих завдань розвитку Громади в своєму регіоні.

 Даний Центр буде: Розробляти Плани перспективного розвитку своєї території (міст, районів, Областей); проводити переобладнання старих виробництв на нові екологічні технології; готувати бізнес-плани для учасників нових проектів, і проводити експертизу інвестиційних ризиків для них; проводити тематичні семінари, і спеціалізовані виставки; здійснювати допомогу у встановленні міжрегіональних контактів з партнерами для бізнесу, а також проводити пошук та залучати інвесторів та ділових партнерів із кордону; плюс надавати інші необхідні послуги.

 Діяльність Центру буде спрямована виключно з метою розвитку своєї громади.
Можливо після «розкрутки» Центру, його працівники, крім стабільної оплати, як преміальні, будуть ще отримувати певний відсоток (за коефіцієнтом участі) від реалізації найбільш успішних проектів та програм. Утримання Центру, з часом буде переведено на самофінансування.

 3. ВІДДІЛЕННЯ-ЦЕНТР ПІДТРИМКИ ТА РОЗВИТКУ НЕКОМЕРЦІЙНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ.

 Мета даного Центру - створення клімату найбільшого сприяння для діяльності громадських, так званих НЕКОМЕРЦІЙНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ (НКО, або т.зв. ІІІ-й сектор ПІДТРИМКИ ТА РОЗВИТКУ НЕКОМЕРЦІЙНИХ), а також «вирощування» духовно-моральних та освічених лідерів Суспільство (Громади), які бажають реалізувати свій високий творчий та життєвий потенціал через служіння Суспільству(Громаді) - в рамках здійснення різних культурних, соціальних та інших програм розвитку у своїй місцевості.

 Завдання Центру НКО - всебічна опіка різних громадських організацій у вигляді їх матеріально-технічної підтримки (офіс, офісна техніка, плакати, навчальні та наочні посібники, і таке інше), а також пошук гарантодавців, грамотне складання для цього їх проектів та програм; плюс інформаційна підтримка при проведенні ними соціально-значимих заходів.

 Одна з основних завдань Центру Розвитку ІІІ-го сектора (НКО) - здійснювати, спільно з НКО, ті соціально-гуманітарні проекти та програми, які Держава (а значить і місцева влади), з яких-небудь причин, просто не здатні, або ж не зацікавлені проводити.
І в першу чергу це стосується реалізації багатьох тисяч так званих «Нi-tех» і «Meta-tex» - інновацій в галузі соціально-гуманітарної сфери. А також альтернативних видів енергетики.

 Все це в комплексі, дозволить значно підвищити науково-освітній, культурний і духовного-моральний рівень громадян, що дасть можливість більш ефективно й активно здійснювати необхідні реформи в місцевій громаді, і, пов'язані з ними, проекти та програми розвитку.


Але найголовніше - все це, стане міцною базою соціально-економічного зростання та матеріального добробуту населення місцевості, регіону та країни в цілому, дозволивши Суспільству направити значні кошти для підвищення свого культурного, і духовно-морального потенціалу (театри, концерти, книги, музеї, тощо).


3.6). ПРАВОВІ ОСНОВИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ.

 ОСНОВНИЙ ЗАКОН КРАЇНИ - це її КОНСТИТУЦІЯ.

 Виходячи з цього незаперечного факту, подальше обґрунтування прав Суспільства на існування різних форм своєї самоорганізації та формування органів ПРЯМОГО самоуправління, буде виходити саме з цього положення.

 Отже, що ж говорить нам Конституція - Головний Закон країни, про наше право на самоорганізацію та самоврядування?

 Стаття 7. В Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування.

 Стаття 23. Кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей, та має обов'язки перед суспільством, в якому забезпечується вільний і всебічний розвиток її особистості.

 Стаття 34. Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань ...

 Стаття 38. Громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

 Стаття 140. Місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.
Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: Сільської, селищної, міські ради та їх виконавчі органи ...
Сільські, селищні, міські ради можуть дозволяти за ініціативою жителів, створення будинкових, вуличних, квартальних та інших органів самоорганізації населення і наділяти їх частиною власної компетенції, фінансів, майна.

 Стаття 144. Органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

 Стаття 145. Права місцевого самоврядування захищаються в судовому порядку.

 Стаття 146. Інші питання організації місцевого самоврядування, формування, діяльності та відповідальності органів місцевого самоврядування визначаються законом.


 ЗАКОН Україні
про органи самоорганізації населення та їх конституційних повноваженнях.
№ 2625-III від 11 липня 2001.

 • Органи самоорганізації населення, в рамках питань віднесених до їх повноважень, можуть приймати рішення організаційно-розпорядчого характеру (Ст. 20).
• Органи виконавчої влади, органи місцевого і регіонального управління та їх керівники не мають право втручатися в діяльність органів місцевої самоорганізації населення, крім випадків, передбачених законом (Ст. 27).

 А що нам каже про наші права Головний Закон Європейського Співтовариства, який є обов'язковим для всіх, які підписалися під ним, країн і урядів?

 Європейська Хартія місцевого самоврядування -
статті про права громадських органів самоврядування
(Страсбург, 15 жовтня 1985 року)
(Хартія ратифікована Законом України № 452/97-ВР від 15.07.97г.)

 • Місцеве самоврядування означає право і спроможність органів місцевого самоуправління, в рамках закону, виробляти регулювання і управління суттєвою часткою загальних прав, які відносяться до їх компетенції, в інтересах місцевого населення.
• Органи місцевого (громадського) самоврядування, в рамках закону, мають повне право самостійно вирішувати будь-які питання, які не винесені зі сфери їх компетенції і вирішення яких не доручено жодному іншому органу.
• Органи місцевого самоврядування мають право, реалізуючи свої повноваження, співпрацювати і створювати в рамках закону, об'єднання (консорціуми, корпорації, громади тощо) з іншими органами місцевого самоврядування та їх членами для реалізації завдань, що мають взаємний інтерес.
• Повноваження, якими наділяються органи місцевого самоврядування, як правило, повинні бути повними і виключними. Вони не можуть бути скасовані і обмежені іншими, центральними або регіональними органами, якщо це тільки не передбачено законодавством.
• Будь-яка форма адміністративного контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування може здійснюватися тільки відповідно до процедур і у випадках, передбачених бачених конституцією або законодавством країни.

 А під кінець даного розділу ще раз хочеться звернутися до основних положень Конституції Україні, і усвідомити дуже важливий зміст того, що несуть її статті про право Народу вільно жити і само-організовувати своє життя так, як того вважатиме за потрібне ВІН сам.

 Стаття 3. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпеку визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.
Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

 Таким чином, на конституційному рівні закріплено найбільш важливий принцип державного буття: - безумовне підпорядкування діяльності Держави ствердженню та забезпеченню прав і свобод людини і всього Суспільства.
Держава, згідно з Конституцією, зобов'язується визнавати, дотримуватися і захищати основні права і свободи людини і спрямовувати свої дії на встановлення такого правопорядку, за яким ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законом.
Держава, в ідеалі, й має існувати для того, щоб максимально повно забезпечити нормальний, людське буття і вільний розвиток своїх громадян, надавши їм всі можливі варіанти і комфортні умови для реалізації ними всього їх творчого потенціалу.

 Стаття 5. Україна є республікою.
Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.
Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.
Ніхто не може узурпувати державну владу.

 Отже, в Головному Законі країни, чорним по білому стверджується, що Народ є носієм абсолютного суверенітету і єдиним джерелом влади, а Держава в особі центральних і місцевих органів влади, покликане служити його коріньим, що значить природним, інтересам.
З цього логічно випливає, що і на практиці закони і правила життєдіяльності Суспільства (у вигляді різних кодексів чи постанов) повинні відображати інтереси та сподівання всього народу - всіх членів Суспільства, а не якоїсь її окремої частини, що «перемогла» на виборах.

 Стаття 8. В Україні визнається і діє принцип верховенства права.
Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.
Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

 Таким чином, законодавчо зафіксувати: ТЕ, ЩО НАПИСАНО У КОНСТИТУЦІЇ-підлягає обов'язковому виконанню всіма, без виключення, ГРОМАДЯНАМИ КРАЇНИ, - без чиновницької КОМЕНТАРІВ ТА ПОЛІТИЧНИХ УТОЧНЕННЯ.

 Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне простір, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.
Кожен громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону.
Власність накладає обов'язок. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству.
Держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб'єкти права власності рівні перед законом.

 Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.
Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.


ЗАКОНОДАВЧІ ТА ПРАКТИЧНІ ДЖЕРЕЛА
ФІНАНСОВОГО, І МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ І ФОРМУВАННЯ ОРГАНІВ ЕЦОР

 КОНСТИТУЦІЯ Україні

 Стаття 142. Матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, які перебувають у власності територіальних громад сіл, селищ, місць, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, Які знаходяться в управлінні районних і про обласними рад.
Територіальні громади сіл, селищ і міст можуть об'єднувати на договірних засадах об'єкти комунальної власності, а також кошти бюджетів для виконання спільних проектів або для спільного фінансування (утримання) комунальних підприємств, організацій та установ, створювати для цього відповідні органи і служби.
Держава бере участь у формуванні доходів бюджетів місцевого самоврядування, фінансово підтримує місцеве самоврядування. Витрати органів місцевого самоврядування, які виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою.

 Стаття 143. Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, яке знаходиться в комунальній власності; затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку і контролюють їх виконання; затверджують бюджети відповідних адміністративно-територіальних одиниць і контролюють їх виконання; встановлюють місцеві податки і збори відповідно до закону; забезпечують проведення місцевих референдумів та реалізацію їх результатів; утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації та установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їх компетенції.
Обласні та районні ради затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку відповідних областей і районів та контролюють їх виконання; затверджують районні і обласні бюджети, які формуються з коштів державного бюджету для їх відповідного розподілу між територіальними громадами або для виконання спільних проектів та з коштів, залучених на договірних засадах з місцевих бюджетів для реалізації спільних соціально-економічних і культурних програм, і контролюють їх виконання; вирішують другі питання, віднесені законом до їх компетенції.
Органам місцевого самоврядування можуть надаватися законом окремі повноваження органів виконавчої влади. Держава фінансує здійснення цих повноважень у повному обсязі за рахунок коштів Державного бюджету України або шляхом віднесення до місцевого бюджету в установленому законом порядку окремих загальнодержавних податків, Передає органам місцевого самоврядування відповідні об'єкти державної власності.

 ЗАКОН Україні
про місцеве самоврядування та його фінансове забезпечення
№ 280/97-ВР від 21 травня 1997.

 • Бюджет місцевого самоврядування (місцевий бюджет) - це план формування та використання фінансових ресурсів, необхідних для забезпечення функцій та повноважень місцевого самоврядування (Ст. 1).

 • ... інші органи місцевого самоврядування, відповідно до законодавства, мають право випускати власні акції, лотереї та інші цінні папери, отримувати акції або кредити від інших бюджетів ... ... кредити банківських установ (Ст. 70).


 • Органи місцевого самоврядування мають право в рамках законодавства, створювати комунальні банки та інші фінансово-кредитні установи ... ... розміщувати належні їм гроші (рахунки) в банках інших суб'єктів права власності, отримувати дохід від їх доходів, Відповідно закону про прийняття їх до доходної частини відповідного місцевого бюджету (Ст. 70).

 • ... органи місцевого самоврядування самостійно реалізують дані їм повноваження (Ст. 71).

 ЗАКОН Україні
про органи самоорганізації населення і фінансового забезпечення їх діяльності.
№ 2625-III від 11 липня 2001.

 • Принципом організації та діяльності органу самоорганізації населення є: - фінансова та організаційна самостійність (Ст. 5).
• Фінансовою основою діяльності органів самоорганізації населення є - ... інші види надходжень, не заборонені законодавством (Ст. 16).
• Органи самоорганізації населення, в рамках питань віднесених до їх повноважень, можуть приймати рішення організаційно-розпорядчого характеру (Ст. 20).
• Органи виконавчої влади, органи місцевого і регіонального управління та їх керівники не мають право втручатися в діяльність органів місцевої самоорганізації населення, крім випадків, передбачених законом (Ст. 27).

 Європейська Хартія місцевого самоврядування -
статті про фінансове забезпечення громадських органів самоврядування
(Страсбург, 15 жовтня 1985 року)
(Хартія ратифікована Законом України № 452/97-ВР від 15.07.97г.)

 • Органи місцевого самоврядування мають право в рамках національної економічної політики, на свої власні адекватні фінансові ресурси, якими вони можуть вільних розпоряджатися в межах своїх повноважень.
• Хоча б частина фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування формується за рахунок місцевих податків і зборів, розмір яких вони мають право встановлювати в межах закону.
• Фінансові системи, які складають фундамент ресурсів місцевого самоврядування мають достатній диверсифікаційний та зростаючий характер, і зобов'язані забезпечувати можливість приводити життєво-необхідні ресурси, наскільки це практично можливо, - відповідно реального зростання виконуваних ними завдань.
• З метою реалізації кредитів інвестиційного капіталу органи місцевого самоврядування мають доступ до національного ринку капіталу в межах закону.
• Органи місцевого самоврядування мають право, реалізуючи свої повноваження, співпрацювати і створювати в рамках закону, об'єднання (консорціуми, корпорації, громади і т.д.) З іншими органами місцевого самоврядування та їх членами для реалізації завдань, що мають взаємний інтерес.

 Таким чином, закони про самоорганізацію і самоврядування суспільства є уніфікованими в рамках правового простору європейських держав, СНД та більшості країн світу. Це дозволяє перевести питання самоорганізації Суспільства з області теоретичних прав - у практичну площину, - в рамках реалізації Програми формування універсальної моделі Системи суспільно-економічних відносин.


3.7). ЗАПЛАНОВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ
ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ ВСЬОГО КОМПЛЕКСНОГО ПРОЕКТУ Будинку Громади(ЄЦГР).

 Що отримує Суспільство від введення всього комплексу НОВОЇ Системи Громадського Самоуправління?

 Створивши Програмо-Формуючі Органи ЄЦГР - отримаємо колективний орган, формуючий програму, що враховує думки та інтереси всіх членів громади - що є найбільш сприятливим та оптимальним рішенням у розвитку місцевості та її жителів.
Таким чином, буде сформована ефективна, якісно нова, СИСТЕМА ПРЯМОГО, БЕЗПОСЕРЕДНЬОГО САМОУПРАВЛІННЯ.
Завдяки даному проекту, стане можливим виявляти та систематизувати всі кращі ідеї, проекти та програми, наявні у Суспільстві, що дозволить сформувати Комплексну Програму СОБОРНОГО Розвитку, який влаштовує всіх.

Створення ж Програмо-Реалізаційних Органів ЄЦГР (або «Соціально-Економічного Технопарку - СЕТ») дозволить організувати практичну, ефективну допомогу ВСІМ, членам Громади в реалізації їхніх власних програм та проектів. Що, у свою чергу, дозволить планувати та направляти цю роботу, разом з управлінськими структурами держави, на реалізацію ЗАГАЛЬНОГО, комплексного плану розвитку місцевості: міста та всього регіону.

Таким чином, Система ЄЦГР, як механізм практичної реалізації права Громади на Самоуправління, поступово ЗАМІНИТЬ СТАРІ та вже віджилі форми управління суспільними процесами, виростаючи в основну вісь влади єдиної Суспільно-Державну Систему справжнього НАРОДОВЛАДДЯ - безпосереднього самоврядування (або, як казали раніше, прямої демократії).
Дана Система буде згодом сама формувати та взнаємо контролювати всі процеси суспільного життя та розвитку, засновані на високій культурі відносин, взаємної відповідальності, вищих цінностях, і духовних орієнтирах.
І саме Система Громадського Самоврядування(СиГС) стане справжнім гарантом стабільності в усіх сферах та системах Держави, і виявить собою основу для благополуччя та гармонійного розвитку для всіх членів Громади.

 Іншими словами, в особі Будинку Громади(ЄЦГР), Суспільство(Громада) отримає ефективну систему формування та загального узгодження своєї Комплексної Програми Розвитку, що стане практичною основою консолідації для всіх сторін суспільної взаємодії, а значить і твердої базою соціального світу. Що є конче необхідно всій Україні - потужне зрушення в напрямок громадянського суспільства!!!

 Таким чином, завдяки формуванню всієї системи ЄЦГР в комплексі - вирішується головна проблема практичної реалізації конституційного права народу на безпосередню ВЛАДУ.



3.8). Принцип формування Будинку Громади (ЄЦГР).

ЄЦГР має бути чотирьох видів:
- ЄЦГР міста - його ініціює ЗРК даного міста;
- ЄЦГР району області - ініціює ЗРК даного району області;
- обласний ЄЦГР - ініціює ЗРК даної області;
- національний ЄЦГР - ініціюють делигати від усіх ДРК в особі делегованих своїх представників, що утворюють НРДК.
(Дивись Сему №11 та №5).

Тоді буде такий принцип формування структури всіх ЄЦГР:

На кожному територіальному рівні лінійні структури координуються через вище стоячий ЄЦГР:
- в місті, районні ЄЦГР (котрі плануються в перспективі) - через загальні-міські ЄЦГР.
- в обласних районах - через обласний ЄЦГР.
- обласні ЄЦГР - через загальнонаціональний ЄЦГР.
Національний Будинок Громади (ЄЦГР) - буде, фактично, виконавчим органом Громадського Самоуправління.
При цьому, контроль за Директоратом (всіх) ЄЦГР в країні буде потрійним:
- ПО ВЕРТИКАЛИ (З боку Директорів Національного ЄЦГР (котрий, в свою чергу, буде підкорюватися та контролюватися Національною Радою Державних Координаторів).
- ПО ГОРИЗОНТАЛІ (З боку ЗРК - Загальної Ради (всіх Рад) Координаторів даної місцевості).
- ІНФОРМАЦІЙНО (З боку ЗМІ та СБГ)



Тож наведемо головні особливості роботи так званого - «Єдиного Центру Громадського Розвитку.

Головні особливості формувань та роботи всіх ЄЦГР:
1). Національного ЄЦГР (НЄЦГР), акумулює роботу всіх ЄЦГР в країні.
2). Головний керуючий орган у ЄЦГР це Громадська Рада.
3). Громадська Рада ЄЦГР повністю підкоряється створювачу даного ЄЦГР - ЗРК даної місцевості.
4). Первинні колективи передають пакет своїх пропозицій та проектів у ЄЦГР через свого Координатора.
5). Представники органів місцевої влади, як і представники силових структур даної місцевості, як і представники керівництва банків, енергетичних компаній та інших важливих для даного регіону державних та не державних підприємств - знаходяться в Громадській Раді ЄЦГР на правах «запрошених гостей». Тобто останнє слово не за ними має бути.
6). Будь-які члени, будь-якого первинних колективів мають вплив (оголосити своє зауваження чи вотум недовіри ) буд-якому координатору-представнику делегованому в Громадську Раду ЄЦГР, їхньої місцевості, від їхньої галузі чи сфери.  

Увага!!!
Річки; Ставки;Озера;Ліси та Земля, як сільського-господарського призначення так і не сільського-господарського призначення, що знаходяться на територій даної громади (крім землі в приватній власності фізичних осіб) має належати всій громаді даної місцевості ! Тобто знаходитися у володінні ЄЦГР (даної місцевості) як юридичної особи, що представляє собою всіх громадян даної місцевості (місто, область, район області). І всі первинні колективи даної місцевості мають право впливати на рішення про - надання чи ненадання в оренду їхньої землі (лісу, ставка, озера, річки). Державна власність чи державне володіння має залишитись, але 20 років незалежності показали що держава є неефективним господарем! Тож держава має бути контролером і координатором всіх національних природних багацтв, а місцеві громади в особі Будинку Громади, мають бути розпорядниками та доглядальниками!


3.9). ЗАГАЛЬНИЙ ВИСНОВОК
(ДО ГЛАВИ №3 - Будинок Громади шлях до справжньої демократії - Народовладдя).

Сьогодні настає час, і це повинно бути ясно абсолютно всім, коли Суспільство (Громади) отримає зовсім новий зрілий рівень свого еволюційного свідомості, обманювати та маніпулювати яким більше буде неможливо.

Виходячи з цього безперечного факту, всі системи його життєвого устрою, життєзабезпечення та управління Держави повинні бути приведені відповідно до тих форм і конструкції які повністю відповідають його новосформованому рівню Свідомості.

 Яка роль України у справі створення основ Нового світу?

     Унікальність Україна для світу як раз і полягає в тому, що вона являє собою своєрідну міні-модель більшості процесів, явищ та проблем, які існують сьогодні в загальносвітовому масштабі.
Саме Україна має сьогодні стати для всього світу досконалим Образом і Моделлю Нової природо-соціальної суспільно-економічної Системи, яка здатна влаштувати не просто абстрактну «більшість», але абсолютно всіх та кожного. І це є сьогодні ніяка не фантастика, а реально матеріалізованих факт. Бо в кожному місті у великій кількості наших громадян, що мають активну життєву позицію, сьогодні є досконально опрацьовані ідеї та проекти здатні швидко вивести наше Суспільство з системної кризи, і налагодити гармонію та достаток життя, у всіх сферах свого розвитку. Залишилося тільки об'єднати їх разом - в Єдину Соборну Програму Розвитку.
І в цьому світлі, проект формування Єдиних Центрів Громадського Розвитку, є фундаментом формування Нової Системи природо-гармонійних відносин у Суспільстві, а значить і створенню міцної основи для народжується сьогодні істинно незалежної України.


      Які ж витоки Нової Системи Народовладдя, і що вона дасть простим громадянам?

Здавна, в стародавній Русі існував істинно народний орган самоуправління, де право кожного на владу було не «юридичною фікцією», а реально існуючим фактом, і чинником загально-справедливого життя та взаємної відповідальності. Називався цей орган ВІЧЕ.
Сьогодні ми маємо можливість почати влаштувати своє життя так, щоб вона стала і далі навіки була радісне, щасливе ​​та благодатне. І роль ЄЦГР тут, як ново-відродженого ВІЧЕ - величезна.

Що Будинок Громади(ЄЦГР) представляє з себе сьогодні, і яка його роль у народженні Нового Світу?

ЄЦГР сьогодні - це новий образ давньослов'янського органу самоврядування - ВІЧЕ - в істинно загальнонародної системі вільного вибору та самоорганізації. Віче дозволяло Народу влаштовувати для себе таке життя, яка максимально відбивала корінні інтереси кожного його члена, і влаштовувала все Суспільство в цілому. А це в свою чергу сприяло тому, щоб наймудріші з наймудріших, на основі реальних потреб і сподівань Народу, і ясно-розуміння реальних, природо-соціальних законів, складали плани загально-узгодженого СОБОРНОГО розвитку, а не вигадували їх у інтересах окремих особистостей та їх кланів.
Тому, сьогодні, в ЄЦГР-ВІЧЕ є об'єктивна необхідність - для народження а вірніше відродження якого, вже готові саме Суспільство.
У наш час ЄЦГР має стати символом, і практичним органом, прямого Народовладдя - БЕЗПОСЕРЕДНЬОГО управління, контролю і програмування своєї долі самим Народом - кожним активним громадянином своєї країни.

Нове ВІЧЕ дасть Суспільству (Громадам) все необхідне для його продуктивного розвитку: Ідеї, знання, проекти та програми, і стане конструктивним механізмом соціального партнерства між усіма учасниками суспільного взаємодії та самою владою.
Все це дозволить сформувати в Україні основи істинно Відкритого Громадського Соборного Суспільства, яке буде жити і розвиватися в умовах оптимальних природо-соціальних законів нової системи що пропонує ПВЄ.


При наявності розумних лідерів, щиро стурбованих цією проблемою, а також ДОБРОЇ ВОЛІ тих, хто їх фінансує, і наполегливості самого Суспільства (Громад)- вже зовсім в близькому, а не коли не будь в далекому майбутньому, можна сміливо приступати до формування Нової, загально-справедливої системи ​​суспільно-економічних відносин.

Будинок Громади(ЄЦГР) - орган, що покликаний підштовхнути всіх громадян держави приходити до спільної думки. Шляхом надання реальної можливості простим, проте активним громадянам, отримати можливість розуміння суті завдань, що стоять перед українським суспільством. Орган що має зорганізувати суспільство, пояснити громаді як аргументовано, і точно обґрунтовувати власну програму, навчити людей як грамотно доводити свою правоту, у відкритій дискусії.
Але попри все це, Будинок Громади (ЄЦГР0 має обов’язково залишатися не підконтрольним, жодному члену виконавчої влади, а лише Конституції.
…починаючи з маленьких міст, і закінчуючи всією областю та всією державою    - Національний ЄЦГР країни. Такий орган має сприяти ефективному вирішенню, плануванню та контролю за виконанням, завдань розвитку міст та всієї країни, з низу вверх, як на місцевому так і на загальнонаціональному рівні.

ЧИТАЙ ПРОДОВЖЕННЯ ПВЄ Частина №2

Будь-ласка заходьте до спільноти ПВЄ
- Фейсбук - http://www.facebook.com/groups/308481655851115/
- Вконтакте - http://vkontakte.ru/club33060782 

- пишіть мені особисто на: yuriy.shevchenko2036@yandex.ua
UK

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.